Voorjaarsbloeiers in de natuur op postzegels

Den Haag, 25 februari 2019 – Het zijn tere planten, met vaak lieflijke kleuren, die vooral in de lente bloeien: stinsenplanten. Oorspronkelijk komen ze niet uit ons land, maar ze hebben zich inmiddels een stevige plek in de Nederlandse natuur verworven. 10 van deze stinsenplanten zijn door PostNL nu op postzegels gezet.

Kleurige voorjaarsbloeiers

Stinsenplanten zijn planten die in vroeger tijden als sierplant op bijvoorbeeld landgoederen, buitenplaatsen, in kloostertuinen en bij herenboerderijen werden geplant. Deze later verwilderde planten zijn vaak voorjaarsbloeiers met opvallende, kleurige bloemen.

Zintuiglijk en associatief

Het postzegelvel Beleef de natuur - stinsenplanten werd ontworpen door grafisch ontwerper Frank Janse uit Gouda. In zijn concept staan het zintuiglijke en het associatieve van de natuurbeleving centraal. Janse: “Het zijn allemaal prachtige foto’s van hoge kwaliteit. Maar ik wilde me niet beperken tot mooie plaatjes van mooie bloemen. Ook de bollen en knollen moesten in beeld komen. Daarvoor heb ik oude botanische tekeningen bewerkt, waarop de plant van top tot teen is weergegeven. Van bol of knol naar stengel, bladeren en bloemen.”

Schoonheid van de natuur

Met de nieuwe postzegels zet PostNL de schijnwerpers op de verscheidenheid van de natuur in ons land. “Die is veel groter dan we soms op het eerste gezicht denken”, zegt Stephan van den Eijnden, commercieel directeur Mail van PostNL. “Deze stinsenplanten zijn daar een goed voorbeeld van. Sommige ervan kennen we allemaal, denk maar aan het sneeuwklokje of gewoon speenkruid. Andere zijn veel bescheidener en merken we pas op als we goed opletten. Nu ze in bloei zijn, heb je de meeste kans ze te zien!”

Buiten-Beeld

Na de zoogdieren (2 januari) en de stinsenplanten (25 februari) brengt PostNL voor de serie Beleef de natuur nog 2 andere postzegelvellen uit, met in de hoofdrol vlinders en bomen en bladeren. Alle foto’s op de postzegels zijn afkomstig van Buiten-Beeld, de Nederlandse beeldbank voor natuurfotografie. In de losse verkoop kost een postzegelvel Beleef de natuur € 8,70. De prijs voor de volledige serie is € 34,80, inclusief bewaarmap.

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel Mooi Nederland 2019: Vlieland telt 5 gelijke postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 25 februari 2019 verkrijgbaar bij PostNL-locaties op het eiland Vlieland en via www.postnl.nl/bijzondere-postzegels. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.