TNT vervoert 110 ton voedselhulp naar Pakistan op Wereldvoedseldag

Voldoende om circa 330.000 jonge kinderen een week te voeden

Amsterdam / Luik – TNT heeft vandaag 110 ton voedselhulp naar Karachi gevlogen ter bevoorrading van de voedselvoorziening in Pakistan door het World Food Programme van de Verenigde Naties (WFP). Deze luchtbrug komt naast de faciliteiten die TNT al ter beschikking heeft gesteld in Pakistan, zoals magazijnruimte en de middelen om die magazijnen te runnen. De lading Plumpy’Doz, een voedselsupplement voor jonge kinderen bestaande uit pinda en plantenvet met toegevoegde vitaminen en mineralen, is voldoende om circa 330.000 peuters een week lang te kunnen voeden.

TNT biedt bovendien meer faciliteiten dan aanvankelijk was bekendgemaakt, en stelt nu ook opslagruimte ter beschikking in Hyderabad naast de magazijnen in Multan en Islamabad. Verder heeft TNT de middelen aangeboden om die magazijnen te kunnen inzetten, zoals bedienend personeel, gewapende beveiligers, vorkheftrucks, pallets en containers met temperatuurregeling.
 
De complete zending hulpvoedsel is eerst per vrachtwagen vanaf de productielocatie in Frankrijk naar de air hub van TNT in Luik getransporteerd. Daar zijn de pallets in een Boeing 747-400 ERF van TNT geladen en op 16 oktober, Wereldvoedseldag, naar Karachi gevlogen. In Karachi wordt de voedselzending ingeklaard en vervolgens gedistribueerd naar magazijnen in heel Pakistan. Zowel het vervoer als de opslagfaciliteiten met een totale waarde van circa 400.000 euro worden door TNT kosteloos aangeboden aan het WFP.
 
Bijna 21 miljoen mensen in Pakistan zijn getroffen door de zwaarste moessonoverstromingen in een generatie. Twee miljoen huizen zijn beschadigd of compleet vernietigd, en 2,4 miljoen hectare landbouwgrond is verloren gegaan. Om aan deze crisis het hoofd te kunnen bieden heeft het WFP een operatie ter waarde van 600 miljoen dollar opgezet om voedselhulp te bieden en de slachtoffers van de overstromingen te helpen deze ramp te boven te komen.
 
In september heeft WFP al meer dan 81.000 ton kritieke voedselhulp verstrekt aan 6,3 miljoen mensen in 49 regio’s, verspreid over het overstroomde deel van Pakistan. In oktober hoopt WFP het aantal van 7,1 miljoen mensen te bereiken. De financiering van deze enorme operatie blijft echter problematisch, juist nu WFP kampt met een begrotingstekort van bijna 400 miljoen dollar. Als nieuwe bijdragen van donoren uitblijven lijkt het onvermijdelijk dat hulpprogramma’s al vanaf november gekort moeten worden.
 
De situatie in Sindh is nog altijd ernstig waar een aantal districten nog nog steeds onder water staan waardoor het plantseizoen als verloren moet worden beschouwd. Ook in Balochistan blijkt het door de grote afstanden en wijdverspreide bevolking moeilijk iedereen te bereiken. De herstelmaatregelen in de noordelijke regio’s van het land vorderen gestaag. De mensen daar werken hard om hun bestaan weer op te bouwen. Het World Food Programme verwacht voor dit seizoen een slechte oogst, maar de vooruitzichten voor het volgende seizoen zijn goed. Het water heeft immers veel vruchtbare grond achtergelaten.
 
In geval van enige discrepantie tussen dit persbericht en de originele Engelstalige versie van dit persbericht prevaleert de Engelstalige versie.