Mooi Nederland Zoetermeer postzegel uitgereikt aan wethouder Van Domburg

Vanmorgen is door Annerie Lekkerkerker, manager marktmanagement van TNT Post de eerste ‘Mooi Nederland’ Zoetermeer postzegel uitgereikt aan wethouder Patrick van Domburg. Na overhandiging van de zegels, gebruikte Patrick van Domburg de eerste zegel om een kaartje te schrijven aan de heer N. Nieuwenhuijsen en mevrouw S. van der Spek-Pars, twee inwoners die het langst in Zoetermeer woonachtig zijn. Zij wonen respectievelijk sinds september 1915 en februari 1914 in de Zuid-Hollandse stad.

Over de postzegels 

 
"Als uitgangspunt voor de postzegels hebben we gekozen voor het trotse gevoel dat inwoners kennen voor hun stad", aldus bureau 178 aardige ontwerpers, dat de serie Mooi Nederland 2008 heeft ontworpen. "Daarbij kan het gaan om beroemde personen, tradities en historische en hedendaagse architectuur van een stad. Voor elke plaats hebben we die trots uitgebeeld in een nieuw stadswapen, een nieuwe icoon in de vorm van een postzegel." 
 
Door een combinatie van verschillende technieken heeft 178 aardige ontwerpers een gelaagde voorstelling voor de postzegels en de velrand gemaakt. Op de postzegels van Zoetermeer is het silhouet afgebeeld van de plaatselijke held Dappere Dirk. Van deze historische figuur gaat het verhaal dat hij een vat bier dwars door de vijandelijke linies naar Leiden wist te brengen aan het einde van de Tachtigjarige oorlog, waardoor het ontzet van die stad op een waardige manier kon worden gevierd. 
 
Onder het silhouet van Dappere Dirk is een foto te zien van het gemaal 'De Nieuwe Polder' van Zoetermeer. Daaroverheen is een reliëf geplaatst van de Oude Kerk, waarvan het oudste deel stamt uit de 15 eeuw. Over de schouder van Dappere Dirk komt de nieuwe tijd aangestormd, in de vorm van een snowboarder, een verwijzing naar de overdekte skibaan van Zoetermeer. Ernaast is een sneeuwkristal afgebeeld, waardoorheen een gekleurde afbeelding schittert van het carnaval. 
 
Op het postzegelvel sneeuwt het ook. In drie grote sneeuwkristallen zijn afbeeldingen verwerkt van: de lommerrijke vaart langs de Schinkelweg, de oude Nutriciafabriek (rond 1900) en een windsurfer op de Zoetermeerse plas in het recreatiegebied Noord Aa. Linksonder zijn architectonische hoogtepunten van de stad te zien: een van de spraakmakende moderne villa’s vlakbij de Zoetermeerse Plas, de monumentale watertoren 'De Tien Gemeenten' (1928) en de stenen korenmolen 'De Hoop' (1897). Over het hele postzegelvel verspreid, prijkt de gestileerde bloem uit het officiële wapen van de gemeente Zoetermeer.
 

Over de ontwerper

"Postzegels zijn nog steeds een fenomeen," aldus Joost Hoekstra van 178 aardige ontwerpers. "En het maken van postzegels is voor ontwerpers nog steeds een zeer belangrijke opdracht, een soort 'bezegeling' van je kunnen." In 2004 maakten 178 aardige ontwerpers al de postzegels 'Weken van de Kaart'. 
 
Bureau voor visuele communicatie 178 aardige ontwerpers uit Amsterdam ontwikkelt en realiseert communicatieconcepten voor grote en kleine organisaties, commercieel en non-profit, en voor externe en interne doelgroepen. 178 aardige ontwerpers zijn onder meer verantwoordelijk voor de jongerencampagne van ziektekostenverzekeraar Menzis en de huisstijl en vormtaal van Radio 6. Andere klanten zijn onder meer: Lay's, MTV Networks, Sony, Stedelijk Museum Amsterdam en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. 
 
Oplage en verkrijgbaarheid
De postzegels zijn, zolang de voorraad strekt, alleen verkrijgbaar in de plaats waaraan ze zijn gewijd, via de online winkel op www.tntpost.nl en bij de Collect Club in Groningen. De geldigheid van de postzegels voor de frankering is onbepaald. Van het velletje Mooi Nederland Zoetermeer verschijnen er 117.000 velletjes à 5 postzegels van € 0,44.