Koken als een topkok voor de kinderen in Malawi

40 Nederlandse en Vlaamse topkoks geven hun geheimen prijs voor het goede doel

Amsterdam – Gisteren zijn in Restaurant De Kas de eerste exemplaren van Topkoks voor Thuiskoks deel 5 overhandigd aan Marco Selva van het World Food Programme (WFP) en aan topkoks: Ronald Kunis, Ramon Beuk en Jeroen de Zeeuw. Marco Selva: ‘ Het is zeer bijzonder dat er ieder jaar weer door alle chefs een recept wordt aangeleverd voor het kookboek, het is een succes, dit is nu het vijfde jaar en iedereen werkt nog steeds belangeloos mee, daar zijn we ontzettend blij mee.’ Topkoks voor Thuiskoks 5 ligt vanaf 16 oktober, Wereldvoedseldag, in de winkel. Het bijzondere aan het boek is dat van de aankoop van elk boek één kind in Malawi 40 maaltijden via het schoolvoedselprogramma van het WFP krijgt.

In deel 5 van Topkoks voor Thuiskoks geven 40 Nederlandse en Vlaamse topkoks hun geheimen prijs waaronder Sergio Herman, Jonnie Boer en Margot Reuten. De mooiste recepten met favoriete ingrediënten voor prachtige gerechten – en toch gemakkelijk te bereiden. Met heldere instructies en fraaie fotografie. Eerdere delen van deze succesvolle serie kookboeken won de Gouden Garde Publieksprijs 2010 en de Gourmand World Cookbook Award 2011.
 

Opbrengst naar World Food Programme

De opbrengst van het kookboek gaat naar het schoolvoedselprogramma van het WFP. Het WFP van de Verenigde Naties is de grootste organisatie ter wereld die honger bestrijdt. Ook dit jaar levert het WFP voedselhulp aan ruim 90 miljoen mensen in meer dan 70 landen .


Gratis maaltijden op scholen in Malawi

Een van de projecten van het WFP is het schoolvoedselprogramma om kinderen op school een gratis maaltijd te kunnen aanbieden. Het concept is eenvoudig: de maaltijd trekt hongerige kinderen naar school waar zij onderwijs volgen waardoor zij uit de spiraal van honger en armoede kunnen komen. Dit is vooral belangrijk voor meisjes die in arme gezinnen als eerste thuis moeten blijven. Het schoolvoedselprogramma is voor veel ouders een reden om hun kinderen naar school te laten gaan in plaats van hen te laten werken. Het kost het WFP slechts 20 cent om één kind dagelijks een voedzame maaltijd te geven op school.
 
Honger is de grootste bedreiging voor de gezondheid in de wereld. Een groter probleem dan AIDS, malaria en tuberculose bij elkaar. Circa een miljard mensen, vooral vrouwen en kinderen, lijden aan ondervoeding. Een derde van alle kindersterfte in ontwikkelingslanden is te wijten aan ondervoeding.
 

Wereldvoedseldag

Op Wereldvoedseldag wordt jaarlijks aandacht geschonken aan wereldvoedselproblemen. Op deze bijzondere dag ligt Topkoks voor Thuiskoks 5 in de winkel. “Honger is een onderwerp waar ik me al jaren mee bezighoud”, vertelt topkok Ramon Beuk die zelf het schoolvoedselprogramma in Malawi bezocht. “Voor mij is eten iets vanzelfsprekends, iets om van te genieten. Het is goed om erbij stil te staan wat honger met je doet. Ik ben ambassadeur van Topkoks voor Thuiskoks omdat ik een goed gevoel heb bij dit project. Ik hoop dat veel mensen het boek zullen kopen, zullen genieten van de recepten en daarmee de kinderen in Malawi helpen.”
 

Quotes:

Ervaring Ronald Kunis in Malawi

Topkok Ronald Kunis, chef-kok restaurant De Kas: “In 2008 was ik in Malawi, om met eigen ogen te zien waar de opbrengst van het boek Topkoks voor Thuiskoks naartoe gaat. Een indrukwekkend bezoek.. Ik heb gevoeld en geroken hoe het is om in Malawi te leven en zag dat voedsel er geen vanzelfsprekendheid is.’’
 
Kunis staat samen met 40 collega’s uit Nederland en België in het kookboek, waarvan er velen met één of meerdere Michelin-sterren zijn bekroond. Kunis: “Het boek is elk jaar mooier geworden, met veel grote culinaire namen. In vind het een mooi cadeau voor jezelf of iemand anders, waarmee je weer andere mensen helpt. Wij hebben het hier rijkelijk voor elkaar, dan is het goed stil te staan bij de situatie aan de andere kant van de wereld.”
 

Ambassadeur Ramon Beuk

Ramon Beuk – tv-kok en culinair ondernemer: “Honger is een onderwerp waar ik me al jaren mee bezighoud. Ik begrijp gewoon niet waarom we dit niet kunnen oplossen. Je denkt, als we iedereen een potje gezond verstand geven, is het hongerprobleem zo verleden tijd. Voor mij is eten zo vanzelfsprekend, het staat voor mij gelijk aan genieten. Het is goed om erbij stil te staan wat het met je doet als je geen eten hebt, vooral voor kinderen. Daarom ben ik ook ambassadeur van dit project, omdat het om kinderen gaat, en omdat ik hier een goed gevoel bij heb. Als vader zie ik hoe belangrijk het is als kinderen de ruimte hebben om zich te ontwikkelen. En dat heb je pas, als je voldoende voedsel hebt. Ik vind het bovendien mooi dat het schoolvoedselprogramma ervoor zorgt dat de kinderen weer naar school gaan. “
 
Het boek is, voor € 9,99 onder andere te koop op www.topkoksvoorthuiskoks.nl, Bol.com, de Bijenkorf, Bruna, Selexyz en AKO. Jaarlijks worden er gemiddeld 75.000 exemplaren verkocht. Omgerekend levert dat per jaar 3 miljoen schoolmaaltijden voor Malawi op.
 
De volgende chefs hebben voor Topkoks voor Thuiskoks 5 een bijdrage geleverd:
 
1. Yolanda van der Jagt, Daatjes Passie, Nederland 
2. Paul van de Bunt, De Leuf, één Michelinster, Nederland 
3. Ramon Beuk, TV Chef en ondernemer, Nederland 
4. François Geurds, Restaurant Ivy, één Michelinster, Nederland 
5. Jacob Jan Boerma, Restaurant de Leest, twee Michelinsterren, Nederland 
6. Jonnie Boer, De Librije, drie Michelinsterren, Nederland 
7. Roger Rassin, Restaurant La Rive, één Michelinster, Nederland 
8. Ronald Kunis, Restaurant de Kas, Nederland 
9. Sergio Hermans, Oud Sluis, drie Michelinsterren, Nederland 
10. Margo Reuten, Da Vinci, twee Michelinsterren, Nederland 
11. Edwin Vincke, De Kromme Watergang, één Michelinster, Nederland 
12. Gijs Verbeek, Hotel Savelberg, één Michelinster, Nederland 
13. Jaap Istha, De Bokkepruik, één Michelinster, Nederland 
14. Dick Middelweer, De Treeswijkhoeven, Nederland 
15. Erik van Loo, Parkheuvel, twee Michelinsterren, Nederland 
16. Cees Holtkamp, Patisserie, Nederland 
17. Ron Blaauw, Blaauw, twee Michelinsterren, Nederland 
18. Andre Rigault, Groenland, Nederland 
19. George Taselaar, Au Coin des Bons Enfants, één Michelinster, Nederland 
20. Onno Kokmeijer, Ciel Bleu, twee Michelinsterren, Nederland 
21. Mario Ridder, De Zwethheul, twee Michelinsterren, Nederland 
22. Ron van Beek Antichic, Nederland, 
23. Luc Bellings, Luc Bellings, twee Michelinsterren, Nederland 
24. Franky Vanderhaeghy, Hostellerie Sint Nicolas, België 
25. Niven Kunz, Niven, één Michelinster, Nederland 
26. Martin Kruithof, Restaurant De Lindenhof, twee Michelinsterren, Nederland 
27. Steven Boumand, Patisserie, Nederland 
28. Hidde de Brabander, Patisserie Dreams of Magnolia 2 sterren, Nederland 
29. Jean-Baptiste Thomeas, Chateau de Mylord, België 
30. Jeroen de Zeeuw, Restaurant Fris, the Nederland 
31. Morshik Ruth, ‘t Brouwerskolkje,twee Michelinsterren, Nederland 
32. Piet Huysenstruyt, TV Chef, België 
33. Gert-Jan Cieremans, Seinpost, één Michelinster, Nederland, 
34. Marcel Hayes, De Burgemeester, één Michelinster, Nederland 
35. Jayms Pool, Restaurant Wilde Zwijnen, Nederland 
36. Paul Fagel, Paul Fagel, Nederland 
37. Jon Sistermans, Wilhelminapark, Nederland 
38. Denis Richter, O Mundo, één Michelinster, Nederland 
39. Geert van Hecke, De Karmeliet, drie Michelinsterren, België 
40. Jean Beddingon, Beddington’s, Nederland
 
PostNL werkt al bijna een decennium samen met het World Food Programme van de Verenigde Naties en heeft bijgedragen aan de totstandkoming van Topkoks voor Thuiskoks deel 5.