Grenzeloos vertrouwen in buren en familie bij oppassen huis

Jonge vakantieganger terughoudender in afgeven sleutel

Den Haag – 9 op de 10 Nederlanders vragen bekenden om op hun huis te passen tijdens de vakantie, zo blijkt uit onderzoek van PostNL. Vooral familie (49%) en buren (37%) worden gevraagd de brievenbus te legen, de planten water te geven of voor de huisdieren te zorgen. Nederlanders blijken een grenzeloos vertrouwen te hebben in hun fortbewakers: slechts 1% denkt dat er ongevraagd post wordt geopend of gelezen. Andersom zouden huisoppassers echter graag eens vertrouwelijke post van familie, buren of vrienden willen lezen. In het onderzoek gaf 1 op de 5 hier nieuwsgierig naar te zijn.

Post prioriteit bij thuiskomst

“Nederlanders blijven graag op de hoogte: de post doornemen en pakketjes bekijken is een van de eerste zaken die zij doen zodra ze thuis komen van vakantie”, aldus Arno van Bijnen, Directeur Retail & Consumentenmarkt van PostNL. Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders bij thuiskomst door hun post heen gaan (58%) en een wasje draaien (41%). Vooral jongeren vinden het belangrijk om meteen weer in het sociale leven te duiken: bijna de helft (44%) laat meteen aan vrienden en familie weten dat ze weer in het land zijn. “Post is nog steeds een belangrijke bron van informatie, dat is goed voor ons om te weten”, aldus van Bijnen.

Het legen van de brievenbus

Nederlanders gaan gemiddeld 1 tot 2 weken per jaar op vakantie en het merendeel vraagt aan familie of de buren om in de tussentijd op het huis te passen. De huisoppassers worden vooral ingeroepen om de brievenbus te legen (88%), planten water te geven (70%) of huisdieren te eten te geven (52%). Om de huisoppassers te belonen voor hun inspanning, geeft het merendeel van de Nederlanders (88%) een kleine attentie. Een cadeau, souvenir of ansichtkaart zijn hierbij populair.

Jongere vakantieganger terughoudend

Opvallend is dat vooral de jongere vakantieganger (tot en met 24 jaar) terughoudender is in het vragen van familie, buren of vrienden om op het huis te passen. ‘Slechts’ driekwart van de jongeren geeft iemand de sleutel voor het legen van de brievenbus of water geven van de planten, tegenover ruim 90% van de rest van de Nederlanders. Het vertrouwen in familie, buren en vrienden is groot: het merendeel van de vakantiegangers denkt dat er niets raars in huis gebeurt tijdens hun afwezigheid. Slechts 4% van de respondenten denkt dat er in hun slaapkamer wordt rondgesnuffeld, 3% is ervan overtuigd dat de drankvoorraad wordt aangebroken en een enkeling denkt dat de administratie wordt bekeken.

De planten water geven bij Prinses Máxima

Op de vraag bij welke BN’er Nederlanders het liefst op het huis zouden willen passen, wordt Prinses Máxima (36%) het meest genoemd. Ook bij Linda de Mol (24%) en Chantal Janzen (24%) in huis zouden Nederlanders graag eens rond willen snuffelen. Jongeren geven, naast deze drie, ook graag de planten water bij Doutzen Kroes en Nick & Simon.