Postzegelvellen Mooi Nederland in het teken van de historische buitenplaatsen Trompenburg en Vollenhoven

Den Haag – PostNL presenteert vandaag twee postzegelvellen die in het teken staan van historische buitenplaatsen. 2012 is het Jaar van de Historische Buitenplaats. PostNL vraagt met de postzegeluitgifte van Mooi Nederland Trompenburg en Vollenhoven aandacht voor dit prachtige culturele erfgoed. Deze monumentale huizen met omliggende tuinen of parken zijn tussen de 17e en 19e eeuw aangelegd door rijke stedelingen in het omringende buitengebied.

Beide postzegelvellen zijn opgebouwd uit twee even grote vierkante kleurenfoto’s van de buitenplaats. De foto’s zijn met elkaar versmolten door een gekleurde strook. Door de twee foto’s heen is met perforaties de naam van de serie Mooi Nederland aangebracht. Onder aan het vel bevinden zich de vijf identieke postzegels, voorzien van de waardeaanduiding 1, voor poststukken tot 20 gram binnen Nederland, en de naam van de desbetreffende buitenplaats.

Trompenburg

Op het postzegelvel Historische Buitenplaats Trompenburg staat links een foto genomen over het water, met het zicht op het paviljoen met de koepelzaal, waarachter het eigenlijke hoofdgebouw schuil gaat. De rechterfoto is een binnenopname van de volledig beschilderde koepelzaal. Deze buitenplaats is ooit gebouwd door admiraal Tromp.

Vollenhoven

Op het postzegelvel Historische Buitenplaats Vollenhoven staat links de foto van het hoofdgebouw op Vollenhoven; het grote huis in classicistische stijl met het grote grasveld ervoor. De rechterfoto is van het Engelse landschappark en laat zien hoe het water fraai door het groen slingert.
 
De postzegels zijn voorzien van een Chameleon-code, te lezen met een smartphone met de Chameleon eXplorer app. Na het lezen van de code toont de smartphone meer informatie over de historische buitenplaatsen in kwestie.
 
De postzegels zijn, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij de Collect Club in Groningen, via www.collectclub.nl. De geldigheidstermijn is onbepaald. Het velletje Trompenburg is verkrijgbaar bij verkooppunten in de gemeente Wijdemeren en het velletje Vollenhoven bij verkooppunten in de gemeente De Bilt.
 
In Nederland zijn er nog zo’n 600 buitenplaatsen over. Dat is een kleine 10 procent van de meer dan 6000 die er ooit waren. De uitgiften van de postzegelvellen Mooi Nederland met thema Buitenplaatsen is een initiatief van PostNL, in nauwe samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Stichting Themajaar Historische Buitenplaatsen 2012. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed stelt zich ten doel het beschermen en behouden van monumentale, archeologische of cultuurlandschappelijke waarden van nationaal of internationaal belang.