ESA-astronaut André Kuipers stuurt via PostNL 's werelds eerste wenskaart vanuit ruimte aan Emma

Verjaardagskaart voor Maroteaux-Lamy patiëntje Emma

Den Haag / Noordwijk / Badhoevedorp – ESA-astronaut André Kuipers heeft via KaartWereld.nl van PostNL het eerste wenskaartje ter wereld vanuit de ruimte verstuurd. André heeft de verjaardagskaart voor Emma verstuurd vanuit het internationale ruimtestation International Space Station (ISS) dat op 400 km hoogte in een baan om de aarde draait. Op het wenskaartje, met een foto die André zelf aan boord van het ISS heeft genomen, feliciteert hij Emma met haar verjaardag. Emma lijdt aan het Maroteaux-Lamy syndroom, of MPS VI, een zeldzame chronische progressieve stofwisselingsziekte.

Voor de kaart heeft André een foto van hemzelf gebruikt waarop hij naar Emma zwaait vanuit de Cupola module van het ISS, met op de achtergrond een helder zicht op de aarde. Hij schrijft Emma het volgende: "Hallo Emma, van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Heel bijzonder om dat vanuit de ruimte te vieren en ook heel bijzonder dat ik jou de allereerste kaart uit de ruimte kan sturen. Ik heb voor jou een foto gemaakt vanuit het ruimtestation ISS. Ik heb hier het allermooiste uitzicht op onze kwetsbare planeet. Als ik terug ben op aarde, zullen we dan afspreken bij ESA in Noordwijk? Groetjes uit de ISS, André"

André Kuipers is ambassadeur voor de WE Foundation, een Nederlandse organisatie die aandacht vraagt voor stofwisselingsziekten zoals het Maroteaux-Lamy syndroom en fondsen werft voor het broodnodige onderzoek naar alternatieve behandelingen voor deze zeldzame aandoening. Stofwisselingsziekten treffen kinderen al op jonge leeftijd en kunnen zich op allerlei wijzen manifesteren, in het geval van het Mareautaux-Lamy syndroom door een beperking van de groei en beweeglijkheid van armen en benen. De ziekte beperkt de levensverwachting van deze kinderen en de zeldzaamheid ervan brengt met zich mee dat er weinig onderzoek naar wordt gedaan door gebrek aan geld. Met de hulp van André Kuipers wil de WE Foundation aandacht vragen voor deze ziekten en onderzoek stimuleren dat kinderen in de toekomst uitzicht biedt op genezing.

André Kuipers heeft de eerste wenskaart vanuit de ruimte verstuurd via KaartWereld.nl. Met deze online dienst van PostNL kunnen kaarten worden gemaakt met behulp van een smartphone, tablet of via de website www.kaartwereld.nl en vervolgens worden verstuurd per post, ongeacht waar de afzender zich bevindt. De foto die André van de aarde heeft genomen werd in een paar eenvoudige stappen met zijn persoonlijke boodschap ge-upload en na het toevoegen van het adres is de kaart elektronisch naar het productiecentrum gestuurd. Kaarten die vóór zes uur ’s avonds zijn gemaakt, worden de volgende dag bezorgd.

De aanwezigheid van André in het ISS markeert het begin van een nieuw decennium van optimale toepassing van kennis en technologie waarin de uitkomsten van ruimteonderzoek in de vorm van technologie en educatie ten goede zullen komen aan de wereld. Doordat er minder tijd zal worden besteed aan assemblagetaken zal de bemanning tijdens de PromISSe-missie meer tijd hebben voor wetenschappelijk onderzoek. Tijdens de 148 dagen durende missie zal André betrokken zijn bij circa 30 ESA en 20 internationale experimenten in een groot aantal disciplines: menselijk onderzoek, vloeistoffysica, materiaalwetenschap, stralings- en zonneonderzoek, biologie en technologische demonstraties. Onder de experimenten die te maken hebben met menselijke ruimteverkenning zijn maatregelen tegen het verlies van botmassa, onderzoek naar hoofdpijn in de ruimte en het in kaart brengen van de stralingsomgeving binnen het ruimtestation. Bij de natuurwetenschappelijke activiteiten vanuit de ruimte worden schoolklassen in heel Europa betrokken, ondermeer met demonstraties van experimenten met convectie en de vorming van nat schuim in gewichtsloosheid.

Kinderen die aan MPS VI lijden, missen een enzym dat complexe suikerverbindingen afbreekt, wat misvormingen aan het beenderenstelsel en interne organen veroorzaakt. De ophoping van deze suikers veroorzaakt allerlei symptomen die dikwijls al in de prilste jeugd of op jonge leeftijd opkomen. Tegen de tijd dat deze kinderen 10 jaar oud zijn, hebben ze een verkort bovenlichaam, een gekromde lichaamshouding en een beperkte gewrichtsbeweeglijkheid. Een vervangingsenzym, Naglazyme, is met succes getest op MPS VI patiënten in zover deze behandeling de groei en de beweeglijkheid van de gewrichten verbetert. Dankzij de WE Foundation kunnen nieuwe onderzoeksinitiatieven worden gefinancierd. Het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam bij voorbeeld onderzoekt momenteel een nieuwe behandeling voor kinderen met MPS IV en VI. Steun voor de WE Foundation kan een groot verschil maken en helpen het leven van kinderen te redden.