PostNL lanceert postzegelserie Buitenplaatsen in Nederland met Kasteel Keukenhof

Den Haag/ Amersfoort – PostNL heeft vandaag, in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de postzegelserie Buitenplaatsen in Nederland gelanceerd. Het eerste postzegelvel is het Kasteel Keukenhof in Lisse. Musicalacteur, zanger en presentator Bastiaan Ragas ontving op Kasteel Keukenhof als rasechte Lissenaar, het eerste postzegelvel uit handen van Annerie Lekkerkerker, directeur Retail Commercie van PostNL, en Erik Kleijn, hoofd Gebouwd Erfgoed van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Dit postzegelvel is het eerste uit de serie van 50 buitenplaatsen die uitgebracht wordt in het kader van het Jaar van de Historische Buitenplaatsen. In deze serie komen onder meer ook de buitenplaatsen Kasteel Amerongen en Huis Verwolde voor.
 
De complete serie is te verkrijgen via een abonnement. Het postzegelvel ‘Keukenhof’ en gratis bewaarblad is, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij de Postkantoren van PostNL, Bruna, via Collect Club in Groningen en via www.postnl.nl/buitenplaatsen. De geldigheid van de postzegels voor de frankering is onbepaald. Elke postzegel van Kasteel Keukenhof is voorzien van een speciale code, te scannen met de app Chameleon eXplorer op een smartphone, waarna meer informatie van de buitenplaats te bekijken is. De app is te downloaden via www.postnl.nl/apps.

Buitenplaatsen

Een buitenplaats is een monumentaal huis, vaak met bijgebouwen, dat een harmonieus en onlosmakelijk geheel vormt met een omliggende tuin of park. Om de drukke stad te ontvluchten, werden de afgelopen honderden jaren buitenplaatsen gebouwd waar men van rust en ruimte kon genieten. Momenteel zijn er nog ruim 600 buitenplaatsen in Nederland. Sommige vrij toegankelijk en andere nog steeds privébezit.

Kasteel Keukenhof

Kasteel Keukenhof is het middelpunt van een landgoed dat bestaat uit meer dan 200 hectare bos, weiland, park en bijgebouwen als een koets- en een speelhuis. Het kasteel werd in 1640 gebouwd door Adriaen Maertenszoon Block. Door de eeuwen heen is de buitenplaats doorverkocht aan diverse, vooral Amsterdamse geslachten, wat met de nodige aanpassingen en uitbreidingen gepaard is gegaan. Het park in Engelse landschapsstijl werd ontworpen door de gebroeders Zocher. Al in 1661 wordt melding gemaakt van ‘boomgaard en de plantagie genaamd Keukenhouff’. De huidige bloemententoonstelling op het noordelijk deel van de buitenplaats werd voor het eerst in 1947 gehouden.