PostNL lanceert innovatieve pakketautomaat in Almere

PostNL lanceert innovatieve pakketautomaat in Almere

Den Haag – PostNL heeft de pakketautomaat geïntroduceerd in Almere. Annemarie Jorritsma, burgemeester van Almere, zal vandaag als eerste de automaat in de stationshal van station Almere Centraal in gebruik nemen. Deze nieuwe dienst biedt een oplossing voor de consument die overdag niet thuis is. De pakketautomaat maakt het mogelijk pakketten 24 uur per dag, 7 dagen per week, snel, veilig en zonder extra kosten op te halen en te verzenden.

Klant wil invloed op ontvangst pakketten

Uit onderzoek blijkt dat, mede als gevolg van de verdere groei van de e-commerce markt, consumenten meer invloed willen hebben op tijd en locatie van bezorging van een pakket. Zo heeft 12% van de online kopers de voorkeur om een pakket op te halen bij een afhaallocatie*.
 
Gerrit Mastenbroek, algemeen directeur PostNL Pakketten: "Met de pakketautomaat biedt PostNL verdere uitbreiding in de bezorgkeuzes voor de consument. Veel mensen zijn druk en overdag weinig thuis. Hoe fijn is het dan dat je, onderweg van je werk naar huis, even langs de pakketautomaat kunt lopen of rijden om je pakket mee naar huis te nemen. Online kopen wordt hiermee nog makkelijker."

Tijd en plaats zelf bepalen

De pakketautomaat is eenvoudig in gebruik. Is de klant niet thuis als een pakket bezorgd wordt, dan ligt in de brievenbus een kennisgeving. Via MijnPakket van PostNL kan de klant vervolgens tot 22:00uur ’s avonds zelf het afleveradres en/of –moment veranderen. Hier kan men – naast gewenst tijdstip - kiezen voor aflevering thuis, op het werk, bij een Postkantoor en in Almere nu ook voor aflevering in de pakketautomaat. Zodra het pakket klaarligt in de locker van de pakketautomaat, ontvangt de klant direct een sms met daarin een unieke toegangscode. Met deze code en het eigen 06-nummer, kan het pakket gelijk opgehaald worden bij de Pakketautomaat. Een pakket versturen via de Pakketautomaat kan ook. De klant hoeft het pakket in dat geval alleen online te frankeren via onlineverzendservice.nl.

Proef in Almere

Annemarie Jorritsma, burgemeester van Almere: "In Almere wordt flink online geshopt. Almere is zelfs door PostNL uitgeroepen tot Online Shopstad 2011. Daarom is de pakketautomaat een welkome uitbreiding. Dit is voor PostNL een testcase en wij willen heel graag hiervoor de proefkonijnen zijn. Want nu kunnen we zelf bepalen wanneer en waar we onze pakketten ophalen."
 
De komende drie maanden test PostNL de pakketautomaat in Almere. De automaten zijn geplaatst op drie testlocaties die 24 uur per dag en 7 dagen per week toegankelijk én uitstekend bereikbaar zijn: in de stationshal van station Almere Centrum, bij Esso tankstation Markerkant 10-01 en aan de Transistorstraat 141 bij het PostNL Business Point. Met de test onderzoekt PostNL of en op welke locatie(s) de consument het liefst een dergelijke automaat terug ziet komen. De verdere uitrol van de pakketautomaat hangt af van de testresultaten in Almere. PostNL heeft gekozen voor Almere omdat hier veel online gewinkeld wordt en de inwoners van deze forensenstad overdag relatief minder vaak thuis zijn om een pakket in ontvangst te nemen. De verwachting is dan ook dat er in Almere ruimschoots behoefte is aan de pakketautomaat.
 
* Bron: Thuiswinkel Markt Monitor I - 2012* Source: Thuiswinkel Markt Monitor I - 2012