10-jarig partnerschap PostNL en WFP

Partnership goed voor gemiddeld 3,5 miljoen schoolmaaltijden per jaar voor kinderen in Malawi

Den Haag – PostNL heeft in het kader van Wereldvoedseldag de 6de editie van het kookboek 'Topkoks voor Thuiskoks' overhandigd aan Jeroen Roodenburg, ambassadeur Bedrijfsleven en Ontwikkelingssamenwerking van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij nam het eerste exemplaar in ontvangst uit handen van de CEO van PostNL, Herna Verhagen. Hiermee staat PostNL tevens stil bij het 10-jarig partnership met het World Food Programme (WFP) van de Verenigde Naties. WFP biedt jaarlijks voedselhulp aan zo’n 90 miljoen mensen in 70 landen. Elk verkocht exemplaar van het vandaag gepresenteerde kookboek, geeft een kind in Malawi veertig maaltijden op school. Topkoks voor Thuiskoks is een initiatief van PostNL en wordt geheel belangeloos gemaakt. De opbrengst komt geheel ten goede aan WFP.

Zesenveertig topkoks onder wie Jonnie Boer, Ron Blaauw, Ramon Beuk en Ronald Kunis, hebben zich belangeloos ingezet voor de zesde editie van het boek 'Topkoks voor Thuiskoks'. Naast de topkoks werken vele andere partijen, zoals vormgevers en fotografen, belangeloos mee aan de realisatie en verkoop van het kookboek.
 
Sinds 2002 steunt PostNL het World Food Programme (WFP). PostNL doet dit door het inzetten van kennis, kunde en middelen. In de afgelopen jaren hebben vele medewerkers ter plaatse hulp geboden. Verder zetten zij zich hier in Nederland in door het organiseren van acties om aandacht te vragen voor het hongerprobleem in de wereld en door geld in te zamelen voor de schoolvoedelprogramma’s. De samenwerking tussen PostNL en WFP heeft de bijzondere kookboekenreeks Topkoks voor Thuiskoks opgeleverd. De vorige vijf edities van het kookboek hebben 10,48 miljoen schoolmaaltijden voor kinderen in Malawi opgeleverd. Eerdere delen van deze serie kookboeken won de Gouden Garde Publieksprijs 2010 en de Gourmand World Cookbook Award 2011.
 
Herna Verhagen, CEO van PostNL: "Naast onze activiteiten op het gebied van mens en milieu, proberen we ook op andere manieren invulling te geven aan het begrip maatschappelijk verantwoord ondernemen. Sinds 2004 zijn we actief betrokken bij het schoolvoedselprogramma in Malawi en al bijna tien jaar zetten wij onze kennis en ervaring in als partner van WFP in de strijd tegen honger".
 
Volgens Jeroen Roodenburg, ambassadeur Bedrijfsleven en Ontwikkelingssamenwerking van het ministerie van Buitenlandse Zaken, is dit een voorbeeld van de kracht aan van publiek-private Samenwerking: "PostNL en het World Food Programme zijn pioniers in publiek-private samenwerking binnen de VN ter bestrijding van ondervoeding. Het Nederlandse bedrijfsleven loopt internationaal voorop als het gaat om publiek-private samenwerking in ontwikkelingssamenwerking. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken ondersteunt deze actieve rol van het bedrijfsleven".