Dé online shopper 2012 woont in Utrecht

Ook in Eelderwolde en Hemmen wordt veel op het web gewinkeld

Dé online shoppers van Nederland wonen in Utrecht, blijkt uit onderzoek van PostNL. Na Houten (2010) en Almere (2011) roept PostNL de Domstad dit jaar uit tot ‘Online Shopstad van 2012’. Opvallend is dat de relatief kleine plaatsen Eelderwolde (Drenthe) en Hemmen (Gelderland) ook in de top-15 terugkomen.

Op een combinatie van het gemiddeld aantal online aankopen per huishouden, de bereidheid tot winkelen op het web en het aantal bezorgde pakketten, scoort Utrecht het hoogst. PostNL doet het onderzoek naar de Online Shopstad van Nederland ieder jaar voorafgaand aan de Grabbeldagen, een initiatief om het gemak van webwinkelen te benadrukken en online shoppers te belonen.
 
De gemiddelde consument heeft gemiddeld bijna vijf keer een online aankoop gedaan in de eerste helft van 2012, zo blijkt uit de jaarlijkse Thuiswinkelmonitor. Dit is een toename van 7% ten opzichte van een jaar daarvoor. De meeste internetpakketten bezorgt PostNL in Utrecht. Daarna komt de Hagenaar als ‘online veelshopper’. Almere, de Online Shopstad van vorig jaar, bezet de derde plaats. Inwoners van Piaam (Friesland) en Voorst Oude IJsselstreek (Gelderland) kopen online het minst en zijn in de jaarlijkse verkiezing hekkensluiters

Online Shopstad 2012 – Top 15

 1. Utrecht
 2. Den Haag
 3. Almere
 4. Eindhoven
 5. Amsterdam
 6. Amersfoort
 7. Zoetermeer
 8. Houten (Utrecht)
 9. Leiden
 10. Rotterdam
 11. Eelderwolde (Drenthe)
 12. Haarlem
 13. Breda
 14. Den Bosch
 15. Hemmen (Gelderland)

Online shoppers worden beloond

Van 15 oktober tot 4 november mogen alle online shoppers met een PostNL-barcode naar een prijs grabbelen via de speciale website: www.grabbeldagen.nl. De cadeaus variëren van kortingscodes tot espresso-apparaten en een jaar lang gratis schoenen. Daarnaast maken alle deelnemers kans op de hoofdprijs: een Volkswagen Up. Op maandag 15 oktober, de eerste dag van de Grabbeldagen, kan er in Utrecht ook op straat gegrabbeld worden. Een bekende presentatrice fietst dan met de mobiele grabbelton door de stad naar de online shopstraat van Nederland, die op 15 oktober bekend wordt gemaakt.

Bronvermelding