125 jaar Carré op postzegels

Amsterdam – Vandaag presenteerde PostNL het postzegelvel 125 jaar Carré. Arno van Bijnen, directeur Commercie a.i. bij PostNL, overhandigde het eerste exemplaar van het postzegelvel aan Madeleine van der Zwaan, directeur Carré. Het postzegelvel 125 jaar Carré besteedt aandacht aan het jubileum van het Koninklijk Theater Carré dat op 3 december 1887 zijn deuren opende. Het vel toont de belangrijkste vormen van voorstellingen die kenmerkend zijn voor het brede pallet aan voorstellingen in het Koninklijk Theater Carré.

Elke postzegel bevat een illustratie in silhouetvorm van de verschillende vormen van cultuur en entertainment waarmee het Koninklijk Theater Carré zich de afgelopen 125 jaar heeft onderscheiden. Er zijn illustraties te zien van de façade en het interieur van het gebouw, de circuspaarden van Oscar Carré (hogeschooldressuur), modern ballet, populaire muziek, musical, variété, klassiek ballet, circus en cabaret met een silhouet van Toon Hermans.

Toon Hermans als symbool voor Carré

De ontwerpers Edgar Smaling en Carlo Elias: “We kwamen tot de conclusie dat als er één artiest is die symbool staat voor Carré, dan is dat wel Toon Hermans met zijn onemanshow. De man die ook een belangrijke inspiratiebron was voor degenen die na hem kwamen. Daarom hebben we Toon als vertrekpunt genomen. Hij is ook de enige die herkenbaar op het postzegelvel staat."

Verkrijgbaarheid

De postzegels zijn vanaf 10 september verkrijgbaar bij Bruna-vestigingen, de Collect Club in Groningen en online via www.collectclub.nl. De geldigheidstermijn is onbepaald. Naast het postzegelvel met 10 verschillende postzegels, met waardeaanduiding 1, verschijnen er ook twee postzegelmapjes, een prestigeboekje en twee eerstedagenveloppen*.

Koninklijk Theater Carré

Het Koninklijk Theater Carré aan de Amstel in Amsterdam werd op 3 december 1887 geopend door oprichter en circusdirecteur Oscar Carré. In de afgelopen 125 jaar is Carré uitgegroeid tot hét theater in Nederland voor grootschalige circusvoorstellingen, revues, variétés, muziekoptredens, musicals en cabaretvoorstellingen. Grootheden als Louis Davids, Lou Bandy en Josephine Baker traden er op, Toon Hermans introduceerde er zijn onemanshow en in onze tijd zorgen André van Duin en Youp van 't Hek steevast voor uitverkochte zalen.
 
* een product van NVPH