PostNL Pakketten stimuleert verduurzaming pakkettenbezorgers

Roorda Transport Services eerste duurzame pakkettenbezorger PostNL

Hoofddorp / Leeuwarden – De pakketten van PostNL worden in Leeuwarden voortaan met bussen op CO2-neutraal Groengas geleverd dankzij een publiek/private samenwerking tussen Roorda Transport Services, OrangeGas, de gemeente Leeuwarden en Pakketten van PostNL. Roorda Transport Services is de eerste duurzame pakketbezorger in een landelijk programma van PostNL Pakketten dat zelfstandige pakketbezorgers stimuleert te verduurzamen.

Roorda nam september vorig jaar het initiatief voor de aanschaf van vier voertuigen op Groengas in samenwerking met OrangeGas, dat 100% Groengas vulpunten realiseert en exploiteert en koploper is in de Nederlandse markt. PostNL, dat al gebruik maakte van de diensten van Roorda, ging graag op een voorstel van deze partijen in. PostNL ontwikkelde zelfs een landelijk programma met als doel meer zelfstandige pakkettenbezorgers te stimuleren om duurzaam te gaan rijden.
 
Laurens Tuinhout, directeur sourcing & sustainability bij PostNL Pakketten, zegt: "Als een van de leiders in de wereldwijde Dow Jones Sustainability Index moeten wij verder gaan met verduurzamen dan alleen onze eigen activiteiten. Ongeveer 80% van onze transportactiviteiten wordt door onderaannemers uitgevoerd. Met ons landelijke programma willen wij meer zelfstandige pakkettenbezorgers stimuleren groen te gaan rijden. In dit programma vragen wij onze transportpartners extra te investeren in duurzame middelen en wij bieden ze vervolgens meer zekerheid deze investering terug te verdienen. Ik ben er dan ook trots op dit met Roorda, OrangeGas en de gemeente Leeuwarden als eerste te kunnen doen."
 
Marthijs Roorda van Roorda Transport Services zegt: "Ik ben blij dat deze partners elkaar gevonden hebben. Het is het bewijs dat creatieve samenwerkingen kunnen leiden tot duurzame oplossingen die winstgevend zijn. Door op Groengas te rijden bespaar ik op de kosten per kilometer vanwege de lagere prijs en de lagere onderhoudskosten, en bovendien rijden we CO2-neutraal. Doordat OrangeGas het netwerk van Groengas tankstations alsmaar verder uitbreidt, kan ik ook op steeds meer tankstations terecht."
 
Marcel Borger, directeur van OrangeGas, zegt: "Het zijn de creatieve breinen van ondernemers zoals Marthijs Roorda die de kansen van duurzaamheid zien. Daarom zijn we graag in zee gegaan met Roorda Transport Services, PostNL en de gemeente Leeuwarden. Eind 2012 zullen er meer dan honderd Groengas- en aardgasvulpunten zijn gerealiseerd in Nederland, waarvan er vijftig van OrangeGas zijn. Op deze wijze kunnen steeds meer ondernemingen en particulieren goedkoop en CO2-neutraal gaan rijden."
 
Duurzame mobiliteit is één van de speerpunten uit de samenwerkingsagenda Slim met water en energie van de gemeente Leeuwarden en de provincie Fryslân. "Rijden op Groengas heeft toekomst. In Fryslân en Leeuwarden is een dekkende infrastructuur met twaalf vulpunten. Samen met OrangeGas en de Leeuwarder bedrijvenverenigingen informeren onze aanjagers geïnteresseerde bedrijven over deze duurzame brandstof. Vanuit de gemeente stellen we ook nog 1.000 euro subsidie per auto beschikbaar. Dat werkt dus, laten Roorda en PostNL zien. En het draagt direct bij aan onze ambitie om onafhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen," aldus Isabelle Diks, wethouder duurzame ontwikkeling van de gemeente Leeuwarden.