Postzegels ter ere van inhuldiging Koning Willem-Alexander

Den Haag – PostNL geeft op 1 mei 2013 ter gelegenheid van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander twee inhuldigingspostzegels uit. De nieuwste inhuldigingspostzegels verschillen in enkele belangrijke opzichten van hun voorgangers (1898, 1948, 1980). Ze zijn kleiner, zelfklevend en het ontwerp is typografisch. PostNL geeft later dit jaar de permanente postzegel ter ere van de nieuwe Koning uit.

Op de inhuldigingspostzegels staan de eerste twee initialen van Koning Willem-Alexander. De postzegel met waardeaanduiding 1 heeft de kleuren van de Nederlandse vlag met een rode initiaal W, een witte achtergrond en een blauwe initiaal A. Op de postzegel met waardeaanduiding 2 staat hetzelfde afgebeeld, maar met een blauwe initiaal W en een groene initiaal A. Het ontwerp van de inhuldigingspostzegels is van de hand van Piet Gerards Ontwerpers uit Amsterdam.

"De blauw-groen combinatie is bewust gekozen. Enerzijds het blauw als een verwijzing naar de belangstelling van Koning Willem-Alexander voor watermanagement, anderzijds het groen als kleur voor de aandacht die hij vraagt voor duurzame oplossingen voor de problemen waarmee onze wereld worstelt," aldus de ontwerpers Piet Gerards en Maud van Rossum.

Eerdere postzegels van de hand van Piet Gerards zijn onder meer Nederlandse kunst in de 17e eeuw (1999), Nederlandse kwekerijtuinen (2001), Industrieel erfgoed (2002) en het postzegelvel 100 jaar Bond Heemschut (2011).

Verkrijgbaarheid

De postzegels hebben de waardeaanduiding 1 en 2 voor post tot 20 en respectievelijk 50 gram met bestemmingen binnen Nederland. Verkrijgbaar in mapjes met 5 en 10 stuks. De postzegels zijn, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij alle postkantoren, wederverkopers, de Collect Club in Groningen en via www.postnl.nl/collectclub. De geldigheidstermijn is onbepaald. De huidige Beatrix-postzegels zijn zolang de voorraad strekt nog te koop.

2013-04-19 Kroningspostzegel Willem-Alexander 1

2013-04-19 Kroningspostzegel Willem-Alexander 2