Postzegels voor 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden

Terugkeer prins Willem van Oranje in 1813 centraal in ontwerp

Den Haag – Dit jaar is het 200 jaar geleden dat prins Willem van Oranje terugkeerde naar Nederland en zo het Koninkrijk der Nederlanden ontstond. Ter ere van dit jubileum brengt PostNL een serie postzegels uit, waarvan de eerste op 30 november zijn uitgegeven. Voor dit vel zijn twee postzegels ontworpen die de essentie van ons Koninkrijk samenvatten.

Ontwerpster Vanessa van Dam heeft zich tijdens het ontwerpen van de twee postzegels gebogen over de essentie van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden. "Al snel kwam ik voor de ene postzegel op de namen van alle koningen en koninginnen die wij hebben gehad, zij hebben ons Koninkrijk vorm gegeven in de afgelopen 200 jaar. Alsof het een optelsom is. Die som heb ik vervolgens ook letterlijk in beeld gebracht, aldus Vanessa van Dam."

De andere postzegel bestaat uit drie beelden onder elkaar, waarbij de terugkeer van Willem van Oranje als centraal onderwerp is gekozen. Een rood-witte uitsnede van een gravure van de aankomst van de Prins van Oranje in Scheveningen, een blauw-witte uitsnede van een geschilderd portret van Koning Willem I en de wapperende Nederlandse driekleur. Ook op deze postzegel is een optelstreep met plusteken te vinden. De twee uitsneden hebben opgeteld als uitkomst de Nederlandse vlag, die volgens Vanessa ook symbool staat voor de 200 jaar Koninkrijk.

Serie postzegels

De viering van het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk duurt drie jaar, want de basis voor de huidige vorm is in de periode 1813-1815 gelegd. Het postzegelvelletje 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden 2013 is dan ook de eerste in een serie van drie. Op het postzegelvel dat in 2014 verschijnt, staat de grondwet van 1814 centraal en in 2015 zijn de postzegels ter herdenking van de inhuldiging van Koning Willem I in 1815.

Vanessa van Dam heeft in 1999 voor PostNL de Ouderenzegels ontworpen. Daarnaast heeft ze onder andere de huisstijl van het Paleis op de Dam ontworpen.

Verkrijgbaarheid

De nieuwe postzegels zijn, zolang de voorraad strekt, sinds 30 november verkrijgbaar bij de Bruna en via www.collectclub.nl. De geldigheidstermijn is onbepaald. Op de postzegels staat Nederland 2, bedoeld voor post tot 50 gram met een bestemming binnen Nederland.

Naast het postzegelvel verschijnt er een postzegelmapje en een eerstedagenvelop*.

*Een product van de NVPH

2013-12-03 Postzegelvel 200 jaar koninkrijk Nederland