Leerlingen versturen vanuit school massaal kerstkaarten naar opa's en oma's

Den Haag – Leerlingen van 7.977 basisscholen in Nederland versturen sinds deze week massaal gratis handgeschreven persoonlijke kerstkaarten naar hun familie of vrienden. Voor de scholenactie 'kerstkaarten schrijven' bezorgde PostNL bij de basisscholen 70 kerstkaarten met Decemberzegels. Leerlingen van de groepen 4, 5 of 6 ervaren met deze actie hoe bijzonder het is om kerstkaarten te schrijven én te versturen naar personen die dit waarschijnlijk niet verwachten.

De St. Jan School in Amsterdam ging nog een stap verder bij het versturen van kerstkaarten. Zij bedachten – naast dit landelijke initiatief – een actie om nóg meer mensen blij te maken. Bewoners van het nabijgelegen zorgcentrum De Klinker werden ook allemaal blij verrast met onverwachte handgeschreven kerstkaarten van leerlingen uit de groepen 4, 5 en 6. Docent Sophie de Vreeze begeleidde de actie in haar groep. "Fantastisch om te zien hoe betrokken onze leerlingen met het versturen van de kerstkaarten bezig zijn. Het was mooi om te zien hoe onze leerlingen aandacht besteedden aan het opschrijven van kerstwensen voor de bewoners van De Klinker."

Bedanken voor een leuke tijd

Meret, van acht jaar uit groep 5a, verstuurde een leuke kerstkaart naar haar oom en nichtje. "We doen vaak leuke dingen samen. De laatste keer gingen we zwemmen. Daarvoor wil ik ze bedanken en met dit kaartje wens ik ze een hele leuke kerst."

Mevrouw Vuist van zorgcentrum De Klinker was blij verrast met de onverwachte kerstkaarten. "Heel leuk dat kinderen op deze manier aan je denken. Ik maak ook altijd zelf kerstkaarten en verstuur er ook veel. Mensen noemen mij een bezige bij."

Persoonlijke aandacht

Ook leerlingen van andere basisscholen verstuurden – naast de landelijke scholenactie van PostNL – extra kerstkaarten naar bijvoorbeeld mensen die dicht bij hun staan, maar die zij niet dagelijks spreken. Arno van Bijnen, commercieel directeur van PostNL, vindt de deelname van het aantal scholen overweldigend. "Kerstmis is een van de belangrijkste momenten om op een persoonlijke manier aandacht aan elkaar te schenken. Kerstkaarten dragen bij aan dat échte kerstgevoel.

Met dit initiatief wil PostNL, onder het motto 'jong geleerd is oud gedaan', kinderen enthousiast maken over het versturen van een persoonlijke kerstkaart naar een familielid of vriend.

Goed om te zien dat bijna 8.000 basisscholen enthousiast deelnemen en massaal kerstkaarten versturen. Het mooiste zou zijn als de leerlingen een kaartje terugkrijgen, zo ervaren zij ook het 'ontvangersgeluk', aldus Van Bijnen."

2013-12-12 Kerstkaarten versturen schoolklassen 1

2013-12-12 Kerstkaarten versturen schoolklassen 2