Unieke postzegels ter ere van troonswisseling

De laatste postzegel van Koningin Beatrix en de eerste van Koning Willem-Alexander

Den Haag – PostNL presenteert vandaag de eerste postzegels in het kader van het historische moment waarop Koningin Beatrix opgevolgd wordt door Koning Willem-Alexander. Het gaat om een tweeluik met de laatste postzegel van de Koningin en de allereerste postzegel van de Koning. Directeur consumentenmarkt van PostNL, Yme Pasma, onthulde vandaag bij Koninklijke Joh. Enschedé de postzegels die ‘vers van de pers’ kwamen.

Het Koninklijke tweeluik bevat naast vijf postzegels van de Koningin en vijf postzegels van de Koning ook bijzonder fotomateriaal van moeder en zoon. De postzegels zijn direct online te bestellen, waarbij de postzegels van de Koningin vanaf 25 maart leverbaar zijn en de eerste postzegels van Koning Willem-Alexander na zijn inhuldiging, halverwege mei 2013.

De postzegels

Het velletje met de vijf postzegels van Koningin Beatrix heeft als achtergrond de foto van haar inhuldiging op 30 april 1980, in wit en goud. Op de vijf identieke postzegels staat een profielfoto van Koningin Beatrix, in de tinten wit en koningsblauw. De Koningin kijkt rechts de postzegel uit.

Het velletje met de vijf postzegels van Koning Willem-Alexander ter ere van de troonswisseling krijgt als achtergrond de foto van zijn inhuldiging op 30 april 2013, in wit en zilver. Deze postzegel is per half mei 2013 verkrijgbaar. Op de vijf identieke postzegels staat een profielfoto van Koning Willem-Alexander, in de tinten wit en oranjerood. De Koning kijkt links de postzegel uit.

Yme Pasma, directeur consumentenmarkt van PostNL: "Op de postzegels van PostNL is van oudsher een belangrijke plek ingeruimd voor afbeeldingen van Nederlandse vorsten en andere leden van het Koninklijk Huis. We zijn zeer verheugd en vereerd dit historische moment te mogen meemaken. Bij het aantreden van een nieuw staatshoofd hoort ook een nieuwe postzegel, net als de speciale postzegels die ter ere van de drie eerdere inhuldigingen in 1898, 1948 en 1980 zijn uitgegeven."

Van moeder naar zoon

Ontwerpster Meike Nip van Ping Pong Design geeft aan in haar ontwerp het bijzondere van de troonswisseling als leidraad te hebben genomen. "Maar niet alleen de wisseling van de wacht waarbij nu de Koningin door de Koning wordt opgevolgd. Het heeft ook een extra lading omdat een moeder plaatsmaakt voor haar zoon. Het zijn mensen van vlees en bloed die door liefde en genegenheid met elkaar verbonden zijn. Naast het plechtige van het moment wilde ik daarom de familieband benadrukken. Aan de ene kant de traditie, de wetenschap dat je vanaf de geboorte bent voorbestemd om je moeder op te volgen. Aan de andere kant de innige familierelatie. Daarom zijn de beide postzegels zodanig vormgegeven dat moeder en zoon elkaar aankijken als je de velletjes naast elkaar legt. Ze wisselen een blik: het stokje wordt overgedragen. "

Verkrijgbaarheid

Het tweeluik is verkrijgbaar online via www.postnl.nl en bij Bruna-vestigingen. De postzegels hebben waarde Nederland 1, bedoeld voor brieven tot 20 gram met bestemming binnen Nederland. De geldigheidstermijn is onbepaald.

Meer Koninklijke postzegels

Direct na de inhuldiging van Koning Willem-Alexander geeft PostNL een inhuldigingszegel uit. Deze zegel is een tussentijdse zegel totdat PostNL de permanente postzegel ter ere van de nieuwe Koning later dit jaar uitgeeft.

2013-02-08 Troonswisselingpostzegels Beatrix

2013-02-08 Troonswisselingspostzegels Willem-Alexander