Nederlandse zoogdieren op postzegels

Den Haag / Hilversum – PostNL lanceert vandaag in samenwerking met Stichting Natuurbeelden een serie postzegels met Nederlandse zoogdieren. Het eerste speciale postzegelvel uit de serie met de afbeelding van een eekhoorn, is vandaag door Yme Pasma, directeur Retail en Consumentenmarkt, van PostNL overhandigd aan Menno Bentveld, presentator van het VARA-programma Vroege Vogels. Uniek aan deze postzegels is dat er na het scannen met een smartphone een filmpje van de eekhoorn te zien is. Stichting Natuurbeelden bestaat uit elf natuurorganisaties die Nederlandse natuurbeelden verzamelt en beschikbaar stelt via www.natuurbeelden.nl.

Zoogdieren komen tot leven

Bijzonder aan deze postzegel is, dat na het scannen met de ´Chameleon eXplorer´ app op een smartphone een filmpje van een eekhoorn te zien is. Deze techniek werd eerder toegepast op onder meer de muziekpostzegels zoals Golden Earring en postzegels ter ere van Olympische goudenmedaillewinnaars. De app is te downloaden via www.postnl.nl/apps.

Oog in oog met zoogdieren

Met de serie Zoogdieren in Nederland borduurt PostNL voort op de eerdere serie Vogels in Nederland. Ontwerper Martine den Boer van vormgevingsbureau Excello: "De serie Zoogdieren in Nederland bestaat uit 36 zoogdieren die allemaal close-up op de postzegels zijn afgebeeld. Elk zoogdier kijkt je recht aan, nieuwsgierig, maar soms ook met een bepaalde mate van trots. De portretten hebben een soft focus-effect, wat de dieren vriendelijk en haast aaibaar maken. Op de rand van het postzegelvel zijn de loopsporen van het betreffende dier afgebeeld. Voor de eekhoorn is dat zijn karakteristieke viersprong, waarbij de afdrukken van de achterpoten voor die van de voorpoten staan.”

Verkrijgbaarheid

Vier postzegels uit de complete serie van 36 zoogdieren, respectievelijk de eekhoorn (2 januari), de vos (25 maart), de gewone zeehond (22 april) en het edelhert (12 augustus) zullen landelijk bij alle postkantoren van PostNL verkrijgbaar zijn. De complete serie is alleen verkrijgbaar via een abonnement. Meer informatie over het abonnement www.postnl.nl/zoogdieren

De postzegels zijn los verkrijgbaar bij Bruna-vestigingen, de Collect Club in Groningen en online via www.postnl.nl/collectclub. De geldigheidstermijn is onbepaald. Op deze postzegels staat Nederland 1, bedoeld voor brieven tot 20 gram met bestemming binnen Nederland.

 
2013-01-08 Foto uitreiking eekhoornpostzegel 2 2013-01-08 Foto uitreiking eekhoornpostzegel 1
  
2013-01-08 Eekhoornpostzegels