Nederlandse molens op postzegels

Den Haag – Tien molenaars, de beschermheer van molen Rijn en Lek en tevens de burgemeester van Wijk bij Duurstede ontvingen op 13 juni het eerste vel postzegels Nederlandse molens uit handen van Annerie Lekkerkerker, directeur Commercie Consument en Kleinzakelijk PostNL. Elke molenaar ontving ook de postzegel van zijn molen. Dat gebeurde bij een van de molens op de postzegels: Molen Rijn en Lek in Wijk bij Duurstede. Op het postzegelvelletje Nederlandse molens staan tien verschillende molentypes uit heel Nederland. De oudste (De Grafelijke Torenmolen in Zeddam) dateert uit rond 1450, de jongste (De Hiemertermolen in Burgwerd) is een herbouwde molen uit 1975. Het postzegelvel is in nauwe samenwerking met De Hollandsche Molen tot stand gekomen. De landelijke vereniging viert dit jaar haar 90-jarig bestaan.

Op elke postzegel is een afbeelding te zien, gemaakt door tekenaar Joost Veerkamp. Elk specifiek molentype heeft een eigen kleur, tegen een heldere hemel en een horizon die van de ene in de andere postzegel doorloopt. Op de bovenste rij staan de molens aan het water en op de onderste rij de molens op het land of in de stad. De molens draaien in de leesrichting mee en per postzegel verandert de positie van de wieken, wat draaiing suggereert. De tekst op de postzegel en de velrand geeft aanvullende informatie over het molentype en de desbetreffende molen. Het scannen van de QR-code op het postzegelvel leidt naar meer achtergrondinformatie over de afgebeelde molens.

"De postzegelkleuren zijn echte sfeerkleuren, waarin je ook verschillende tijdstippen in een etmaal kunt herkennen. De postzegel met de Grafelijke Torenmolen is bijvoorbeeld een opname van een heldere zomernacht, terwijl de postzegel met de Kilsdonkse Molen de stemming heeft van een zonnig middaguur," licht Joost Veerkamp toe.

Wondermachines

"Deze opdracht was een cadeau," aldus Joost. "Voor de molenserie heb ik het hele land doorgereisd, tientallen molens gefotografeerd en veel molenaars gesproken, voornamelijk vrijwilligers. Stuk voor stuk bevlogen mensen die mij enthousiast hebben geholpen als ik vroeg om de molen te kruien of om de wieken in de goede stand te zetten.”

"In mijn ogen zijn molens wondermachines. In tegenstelling tot die betonnen megaturbines geven ze het landschap iets. Ja, ik weet niet wat het is: wat roept een draaiende molen op, iets tijdloos, verstilling, waarom werken ze zo op het gemoed? Maar vergis je niet, het zijn noeste werkers."

Joost Veerkamp is de tekenaar die in 2012 samen met Marleen Felius verantwoordelijk was voor het prijswinnende postzegelvel Nederlandse rundveerassen. Joost Veerkamp (1953) is grafisch kunstenaar en klare-lijntekenaar.

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel Nederlandse molens bevat tien postzegels met waardeaanduiding 1 voor brieven tot 20 gram met bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij alle postkantoren en op www.collectclub.nl. De geldigheidstermijn is onbepaald.

Naast het postzegelvel verschijnen er twee postzegelmapjes, een prestigeboekje en twee eerstedagenveloppen*.

Molenpostzegels uit het verleden

Molens zijn altijd al een populair onderwerp voor postzegels geweest. In Nederland zijn verschillende kenmerkende postzegels uitgegeven waarop molens in de voor- of achtergrond een belangrijke rol spelen. Enkele voorbeelden: de filmpostzegel met Carice van Houten uit 2010 (Anton Corbijn/ Kesselskramer), 125 jaar VVV uit 2010 (Bureau Smidswater), 50e sterfdag Piet Mondriaan uit 1994 (Walter Nikkels) en Zomerzegels uit 1963 (Cor van Weele).

* een product van NVPH

2013-06-13 Aanbieden windmolenpostzegels 1

2013-06-13 Aanbieden windmolenpostzegels 2

2013-06-13 Postzegelvel windmolenpostzegels