Eerste Decemberzegels 2013 uitgereikt aan Jochem Uytdehaage

Ontwerper/ illustrator Sieb Posthuma tekent oer-Hollandse kersttaferelen

Den Haag – De eerste exemplaren van de Decemberzegels 2013 zijn vandaag aan oud-schaatser Jochem Uytdehaage overhandigd. Yme Pasma van PostNL deed dat op de Jaap Eden ijsbaan in Amsterdam. De postzegels met thema 'Kerst in Nederland' tonen een typisch Hollands winterlandschap in de kerstperiode met onder andere schaatsende karakters.

De postzegels zijn dit jaar ontworpen door Sieb Posthuma. Hij is één van de meest toonaangevende illustratoren van Nederland en is bij een groot publiek bekend door zijn prentenboeken. Hij heeft erg veel plezier beleefd aan het ontwerpen van de Decemberzegels: "December is traditiegetrouw een maand om aan elkaar te denken en te laten weten dat je om elkaar geeft. Veel mensen doen dat via een kerst- of nieuwjaarskaartje. Het is persoonlijk, tastbaar en leuk om aan je dierbaren te versturen. Daar worden je ontvangers ook heel blij van. Het is een enorme eer om hier aan bij te kunnen dragen door mijn ontwerp. Want het is een fantastische opdracht waarmee je een groot publiek kunt bereiken."

Oud-topschaatser Jochem Uytdehaage won in 2002 tweemaal Olympisch goud, op de vijf en de tien kilometer. Op beide afstanden reed hij destijds een wereldrecord. Uytdehaage is eveneens oprichter van Sporttop, een stichting die jonge sporters ondersteunt. De oud-schaatser stelt: "Kerst kent vele tradities en het versturen van kerstkaarten hoort daar wat mij betreft ook bij. Een kerstkaart op de deurmat is toch een stuk aandacht voor de ontvanger. Daar kan geen e-mail, whatsapp of like tegenop."

Winterse illustratie toont kerst in Nederland

Voor de beelden op de postzegels heeft ontwerper Posthuma één grote winterse illustratie gemaakt. Volgens Sieb lag de uitdaging in het creëren van één geloofwaardige, allesomvattende illustratie die verdeeld kon worden in twintig afzonderlijke postzegels. Met de sneeuwvlokken en met de klokkentoren aan de rechterkant is het gelukt om alle taferelen met elkaar te verbinden.

De grote illustratie is weer opgedeeld in vijf deelillustraties op panoramaformaat, elk bestaand uit vier postzegels. De onderste drie rijen laten kersttaferelen zien, zoals een kerstboom kopen. De bovenste twee rijen bevatten scènes die kenmerkend zijn voor oudejaarsavond, zoals vuurwerk en mensen die zich huiswaarts haasten. De tekeningen hebben een oer-Hollands karakter die direct het decembergevoel in Nederland oproepen. "Mijn stijl past ook wel bij dit gevoel. Hoewel het rond de feestdagen vaak druilerig weer is, fantaseren we over klassieke sneeuwlandschappen en de romantiek van warme chocolademelk, uitbundig versierde kerstbomen en oliebollenlol, aldus Sieb Posthuma."

Verkrijgbaarheid

De postzegels zijn vanaf vandaag, zo lang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij alle postkantoren, www.postkantoor.nl en via www.collectclub.nl. Een velletje met twintig Decemberzegels kost €11 per stuk. Het speciale decembertarief van €0,55 per zegel is geldig van 19 november tot en met 6 januari 2014. Bij aankoop van drie velletjes krijgt de klant de thuisagenda cadeau, die ook door Sieb Posthuma is ontworpen.

2013-11-19 Aanbieden decemberzegels 2013

2013-11-19 Postzegelvel decemberzegels 2013