Sieb Posthuma ontwerpt Decemberzegels 2013

Den Haag – De Decemberzegels worden dit jaar vormgegeven door ontwerper en illustrator Sieb Posthuma. Posthuma is bij het grote publiek vooral bekend van zijn illustraties voor prentenboeken, zoals Rintje, Een vijver vol inkt, Boven in een groene linde zat een moddervette haan, en de boeken over Mr Finney, een samenwerking met Prinses Laurentien. Posthuma ontwierp ook de kostuums en decors voor Coppelia van het Nationale Ballet en voor verschillende opera's.

Over het ontwerp voor de Decemberzegels wil Posthuma nog niet te veel loslaten, behalve dat het een 'oer-Hollands' ontwerp wordt. Wie zijn nieuwsgierigheid niet kan bedwingen, kan een bezoek brengen aan de expositie Een vijver vol inkt. Kleur je wereld met Sieb Posthuma in het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Onderdeel van de tentoonstelling is een replica van het atelier van Posthuma. Hier wordt in de komende weken regelmatig een tipje van de sluier opgelicht, waardoor er steeds meer zichtbaar wordt van het uiteindelijke ontwerp van de postzegels.

Arno van Bijnen, commercieel directeur van PostNL, is ook blij met Posthuma als ontwerper van de komende Decemberzegels: "Sieb is één van de meest toonaangevende illustratoren van Nederland. We zijn er dan ook ontzettend trots op dat hij dit jaar zijn creativiteit en tekentalent aanwendt voor de Decemberzegels die we speciaal uitgeven voor het versturen van kerstkaarten."

Niet bang voor een klein oppervlak

Posthuma is vereerd dat hij dit jaar de Decemberzegels mag ontwerpen. In 2000 ontwierp hij de Kinderpostzegels met als thema 'kind en avontuur'. "Daarvan heb ik geleerd dat je niet bang hoeft te zijn voor een klein oppervlak, als je maar voor simpele vormen kiest met voldoende kleurcontrast. Dan blijft zelfs op postzegelformaat de zeggingskracht overeind", aldus de ontwerper.

Verkrijgbaarheid

De postzegels zijn vanaf 19 november, zo lang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij alle postkantoren, via www.postkantoor.nl en via www.collectclub.nl. De velletjes met twintig Decemberzegels kosten dit jaar €11 per stuk. Het speciale decembertarief van €0,55 per zegel is geldig van 19 november 2013 tot en met 6 januari 2014. Bij aankoop van drie velletjes krijgt de klant de thuisagenda cadeau, die ook door Sieb Posthuma is ontworpen.