Baanbrekende postzegels uit 1931 inspiratie voor nieuwe postzegel

Ingmar Birza verwerkt postzegel Piet Zwart in nieuw ontwerp Dag van de Postzegel

Den Haag – Een destijds baanbrekend postzegelontwerp van Piet Zwart uit 1931 heeft als inspiratie gediend voor de postzegel die PostNL vandaag uitgeeft in het kader van de Dag van de Postzegel. Het ontwerp van de hand van Ingmar Birza voegt nieuwe elementen toe aan de luchtpostzegel uit 1931 waarop koningin Wilhelmina en profil staat afgebeeld, waardoor een geheel nieuwe postzegel wordt gecreëerd.

De Dag van de Postzegel is een jaarlijks terugkerend internationaal evenement dat op 18 oktober door filatelistisch Nederland wordt gevierd. Op deze dag zijn er traditiegetrouw ruilbeurzen, tentoonstellingen en andere bijzondere bijeenkomsten.

Eerste postzegels met foto's

Birza heeft zich bij het ontwerpen van de postzegel voor dit jaar laten inspireren door de koninginnepostzegels van Zwart. Het oorspronkelijke ontwerp van Zwart was in 1931 mede door de toepassing van foto’s een baanbrekend ontwerp. De Nederlandse PTT was de eerste postorganisatie ter wereld die fotomontages in plaats van gravures gebruikte voor postzegelontwerpen. Birza stelt: "Ik heb deze postzegel van Zwart altijd al iconisch gevonden. Het is een postzegel met sterke grafische vormen met heldere kleuren, een strakke indeling en opvallende typografie."

Nauwkeurige overtreding

Ook de typografie van de nieuwe zegel is geïnspireerd door het werk van Zwart. Birza: "Piet Zwart deed in typografisch opzicht alles wat verboden was. Geen tekst staat recht bij wijze van spreken. Maar chaotisch werd het nooit. In zijn overtreding van de regels was hij weer uiterst nauwkeurig. Alles lijnt perfect bij hem en in die geest heb ik ook gewerkt." Birza heeft eerder postzegels voor PostNL ontworpen, waaronder de Europapostzegels van 2013.

Beschikbaarheid

De nieuwe postzegels zijn vanaf 18 oktober 2013, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij de Bruna en via www.collectclub.nl. De geldigheidstermijn is onbepaald. Op de postzegels staat Nederland 1, bedoeld voor post tot 20 gram met een bestemming binnen Nederland. Naast het postzegelvel verschijnt er een postzegelmapje, een prestigeboekje en een eerstedagenvelop*.

*Een product van de NVPH

2013-10-18 Postzegel 1931

2013-10-18 Postzegelvel 1931