Boekenfeest bij PostNL

Den Haag - PostNL bezorgt deze maand een kleine 800.000 pakketten met studieboeken bij scholen en scholieren in heel Nederland en België. Dit betekent topdrukte in deze vakantiemaand. Op de depots nemen de boekenpakketten een groot deel van de beschikbare capaciteit in. Dit jaar moet deze krachttoer in 4 weken gerealiseerd worden, één week minder dan voorgaande jaren.

Het is ‘boekenfeest’ bij PostNL. Dit is de codenaam voor de jaarlijks terugkerende logistieke operatie die een maand lang, dag en nacht, doorgaat. Na de decemberpiek is dit één van de drukste tijden van het jaar. Het sorteer- en distributienetwerk van PostNL Pakketten draait op volle toeren om alles op tijd bezorgd te krijgen. De scholieren in het middelbaar en hoger onderwijs beginnen het komend school- of collegejaar met nieuwe studieboeken. Een kleine 800.000 pakketten met studieboeken moeten vanuit een drietal locaties verspreid worden over heel Nederland en België. Uiteraard moeten we hierbij rekening houden met de regionale vakantiespreiding. In Noord Nederland zijn a.s. maandag de vakanties alweer voorbij, de week erna gaat Zuid Nederland weer naar school gevolgd door de scholieren in Midden Nederland. 

Achtergrond 

Na sluiting van het schooljaar worden de ‘oude’ boeken geretourneerd. Tijdens de vakantieperiodes worden de bestellingen door de leerlingen voor het komend schooljaar geplaatst. Bij de leveranciers is het dan een race tegen de klok om alle boeken tijdig te verpakken en verzenden. Dit jaar in het bijzonder, omdat de vakantieperiode met een week is teruggebracht. Dit heeft ook zijn weerslag op de prestatie die PostNL moet leveren om alle pakketten eerst snel te retourneren en nu op tijd bij de leerlingen te krijgen. Een operatie die van alle medewerkers van transport, sortering en distributie een maximale inzet vraagt.

2014-08-20 Boekenbal bij PostNL