Nederlandse iconen sieren nieuwe basisassortiment postzegels

Den Haag – Tien Nederlandse objecten die overal ter wereld worden geassocieerd met ons land, staan centraal op de nieuwe permanente postzegels die PostNL vandaag uitbrengt. Iconen als de molen, de fiets en de tulp staan onder andere op de postzegels afgebeeld. De oplage van de zegels is meerdere miljoenen.

Op de postzegels zijn tien objecten afgebeeld die met ons land worden geassocieerd. De afbeeldingen zijn een Friese platbodem (zeilboot), een wipmolen (windmolen), een stuk Goudse kaas, een boerenklomp, een Amsterdamse trapgevel, een Delfts blauw kussend paartje, een omafiets, een tulp, een Holstein-Friesian koe, en een Friese doorloper schaats. Vijf van de iconen – de fiets, de molen, de trapgevel, de koe en de tulp – keren ook terug op het postzegelvelletje Nederlandse Iconen Internationaal.

3D

De zegels zijn ontwikkeld door grafisch ontwerper Joachim Baan en conceptontwikkelaar Fleur Dérogée. Zij hebben de iconen afgebeeld alsof ze met een 3D-printer zijn gemaakt. "We hebben de afbeeldingen zo iconisch mogelijk weergegeven. We hebben ons puur op de vorm geconcentreerd en alle kleur en poeha weggelaten. Om de voorwerpen in te bedden, is met de blauwe kleurvlakken een soort van vitrine gemaakt waarin de iconen als in een museum staan te pronken. Toch wilden we ook de eigen omgeving van elk icoon laten zien. Vandaar die extra grafische laag, met ijskristallen rondom de schaats, het water bij het zeilschip en de vorm van de draagbaren op de kaasmarkt," aldus Joachim Baan.

Miljoenen

De oplage van postzegels uit het basisassortiment is hoog en loopt tot in de miljoenen. Dit gaf volgens Dérogée een extra dimensie aan de opdracht om de zegels te ontwerpen: "De velletjes zijn hét visitekaartje van PostNL. Vandaar dat PostNL regelmatig een nieuw ontwerp laat maken zodat het basisassortiment altijd de tijdgeest weerspiegelt. We vonden het dan ook een prestigieuze opdracht om deze zegels te mogen ontwerpen."

Verkrijgbaarheid

De postzegels zijn verkrijgbaar bij de Postkantoren van PostNL, Postkantoor.nl en www.collectclub.nl. De geldigheidstermijn is onbepaald. Op de Nederlandse Iconen postzegels staat Nederland 1 of Internationaal, respectievelijk bedoeld voor post tot 20 gram met een bestemming binnen Nederland en post tot 20 gram met een bestemming buiten Nederland. Sinds1 januari 2014 zijn de postzegels Europa en Wereld samengevoegd tot de postzegel Internationaal. De postzegels met aanduiding Internationaal zijn geschikt voor alle buitenlandse bestemmingen.

2014-01-03 Dutch Icons stamp 1 2014-01-03 Dutch Icons stamp 2