Menu

Eerste unieke postzegels uit serie Mooi Nederland Keramiek

Den Haag, 27 januari 2014 – Vandaag onthulde PostNL de eerste postzegels uit de nieuwe serie Mooi Nederland Keramiek. De serie besteedt aandacht aan de bijzondere positie die ons land inneemt in de productie van keramiek. De postzegels over Loosdrecht en Tegelen werden vandaag als eerste gepresenteerd. Later dit jaar volgen postzegels voor Harlingen, Makkum en Delft. Rutger Fuchs ontwierp voor PostNL de postzegelserie Mooi Nederland Keramiek.

Dit jaar staan vijf historisch toonaangevende keramieksteden op verschillende postzegelvellen in de schijnwerpers. In een zesde verzamelvel komen Loosdrecht, Tegelen, Harlingen, Makkum en Delft uit de serie Mooi Nederland Keramiek samen in een nieuwe opstelling.
 
Vandaag overhandigde PostNL de eerste postzegelvellen, namelijk Mooi Nederland Loosdrecht aan Emiel Loth van de Boni in Loosdrecht en Mooi Nederland Tegelen aan Jac Timmermans van de Bruna in Tegelen.

Keramiek uit Tegelen en Loosdrecht

Voor de postzegels ging ontwerper Rutger Fuchs op zoek naar bijzondere details, die zo kenmerkend zijn voor deze keramieksteden. In Tegelen vond Fuchs dit in een keramiekstuk van de jongeman met een vogelkooitje in de rechterhand en een vogel op de linkerhand. "Daarin zie je hoeveel verschillende technieken de keramiekschilders uit Tegelen beheersten."
 
Het kenmerkende element van het Loosdrechtse porselein vond Fuchs in de prachtige schildering van de tak met rozerode rozen en groene blaadjes. "Het vakmanschap van de Loosdrechtse porseleinschilders komt naar voren in de subtiele kleurschakeringen."
 
Rutger Fuchs ontwierp eerder samen met Gracia Lebbink voor het Gemeentemuseum Den Haag en uitgeverij Waanders de boekenserie Delfts aardewerk, geschiedenis van een nationaal product.

Verkrijgbaarheid

De postzegels zijn online verkrijgbaar via www.collectclub.nl. De geldigheidstermijn is onbepaald. Op deze postzegels staat Nederland 1, bedoeld voor brieven tot 20 gram met bestemming binnen Nederland. De postzegels Keramiek uit Tegelen is ook bij de Bruna in Tegelen verkrijgbaar.
 
De postzegels Keramiek uit Loosdrecht zijn verkrijgbaar bij de Boni in Loosdrecht, de Jumbo in Kortenhoef en Museum Hilversum.
 
De succesvolle postzegelserie Mooi Nederland besteedt vanaf 2005 jaarlijks aandacht aan de lokale geschiedenis én culturele rijkdom van Nederland.
 
2014-01-17 Keramiek uit Loosdrecht postzegels 2014-01-17 Keramiek uit Tegelen postzegels