Menu

Data Quality Analist

 • IT
 • Den Haag
 • Reguliere baan
 • Professional

Zie jij data als de nieuwe grondstof van organisaties en wil je in de lead zijn bij het verbeteren van de datakwaliteit van PostNL?

Dan is deze baan iets voor jou!

Uitdagingen

 PostNL is aan het transformeren naar een data gedreven organisatie, waarbij inzicht uit data essentieel is. Enterprise Data Management (EDM) is een organisatieonderdeel met een duidelijke focus op het verkrijgen van grip op de PostNL Data en valt onder de afdeling PostNL Insights.  De EDM organisatie stelt richtlijnen op waaraan de gegevensbeheerprocessen moeten voldoen met de daarbij behorende governance (besturing) en adviseert over de mogelijkheden tot het verbeteren van de data kwaliteit.  

Je verantwoordelijkheden

De Data Quality Analist zorgt voor meer bewustwording  als het gaat om  datakwaliteit. Je bent verantwoordelijk voor het ontwikkelen van een data kwaliteit framework en de rapportages die hier uit voort vloeien. Daarnaast voer je technische analyses uit op de plausibiliteit van gegevens en het voldoen aan de business rules en adviseert de data management teams (specifiek data stewards) over mogelijkheden tot het verbeteren van de kwaliteit van de gegevens.

Typerende kenmerken:
* De Data Quality Analist  is gepositioneerd binnen het Enterprise Data Management team en rapporteert aan de EDM manager en werkt nauw samen met de Enterprise data  architect en EDM business process consultant.
* Overziet het conceptuele data model en weet zijn/haar weg te vinden in de logische data modellen.
* Is analytisch sterk en weet de meta data en de daarin vastgelegde business rules goed te interpreteren.
* Beschikt over de vaardigheid om met behulp van data analyse tools (bv. BI tools) gegevens te selecteren uit data bases en deze te toetsen aan de business rules.
* Is materiedeskundig en kan beoordelen of vastgelegde gegevens inhoudelijk juist zijn.
* Adviseert de Managers van de DMO’s (Data Management Organisaties) over de mogelijkheden om te komen tot verbetering van de datakwaliteit.
* Rapporteert aan de manager EDM en adviseert hem over te nemen maatregelen ten aanzien van de data kwaliteit.
* Borgt de kwaliteit van de gegevens die zijn vastgelegd in de informatiesystemen en toetst deze aan de opgestelde KPI’s en SLA’s.

Onderzoek datakwaliteit
* Selecteert en/of ontwikkelt tools die gebruikt kunnen worden voor het uitvoeren van analyses op de data kwaliteit.
* Bouwt datakwaliteit rapportages met de daarvoor beschikbare tools.
* Voert samen met de Managers van de DMO’s (Data Management Organisaties) (met behulp van het ontwikkelde instrumentarium) de data kwaliteit analyse uit en rapporteert hierover aan de data manager van het betreffende data domein.

Advisering
* Ontwikkelt een werkwijze en instrumentarium dat door de data stewards kan worden gebruikt om een inhoudelijk oordeel te kunnen vormen van de data kwaliteit van gegevens in informatiesystemen.
* Adviseert de data stewards over het gebruik van deze werkwijze en over het interpreteren van de resultaten.
* Organiseert het vaktechnisch overleg van de data stewards in de drie data domeinen om zo te komen tot een proces van continue verbetering van de werkwijze en het instrumentarium.
* Coördineert in situaties waarin meer dan één data management team betrokken is bij een onderzoek naar data kwaliteit of het uitvoeren van initiatieven om de data kwaliteit te verbeteren.

Wat breng jij mee?

 

 • Kennis ICT / IT, datakwaliteit frameworks en tools op HBO+-/ WO niveau.
 • Kennis van en ervaring met technieken voor het onderzoeken en analyseren van grote hoeveelheden data en het onderkennen van anomalieën in deze data sets.
 • Vaardigheid voor het vormgeven, uitvoeren en rapporteren van data analyses. 
 • Vaardigheid voor beoordeling van oplossingsrichtingen, advisering over haalbaarheid en risico's van projecten, en het afstemmen van belangen tussen doelgroepen.
 • Sociale vaardigheid voor het begeleiden van implementatieteams, het houden van presentaties voor beslissers/ gebruikers en kennisuitwisseling. 

Wat bieden wij jou?

 

 • Salaris min. EUR 3.616 en max. EUR 5.121, afhankelijk van je ervaring en op basis van 37 uur per week;
 • Een interesssante, uitdagende, veelzijdige functie met veel verantwoordelijkheid;
 • Een team van enthousiaste en gemotiveerde collega's;
 • Een dynamische werkomgeving in een concurrerende markt;
 • Standplaats: Den Haag
 • Goede pensioenregeling, 25 vakantiedagen, ruimte voor ontwikkeling.

 

 

Kan ik je helpen?

Heb je vragen over deze vacature? Neem dan gerust contact met mij op.

0630213684 stuur een mail

Djali Poppen

Djali Poppen