Vragen over eigen brievenbus

Op deze pagina vind je veelgestelde vragen over je brievenbus.

Waar moet mijn brievenbus staan?

Je mag als ontvanger post en pakketten altijd weigeren, dus ook als het gaat om aangetekende post. Dit doe je als volgt: 

  • Geef aan bij de bezorger dat je het pakket of de aangetekende post niet in ontvangst wilt nemen. De bezorger plakt dan een retoursticker op de post waaruit blijkt dat deze is geweigerd. Vervolgens sturen we de post terug naar de afzender. 
  • Is de aangetekende post bezorgd bij een PostNL-punt? Dan hoef je verder niets te doen. Niet opgehaalde post sturen we na twee weken automatisch terug naar de afzender.

De afmeting is minimaal 26,5 cm lang en 3,2 cm hoog. En een hoogte van 110 cm vanaf de plek waar de postbezorger staat, is ideaal.

Ik wil geen reclame en ongeadresseerd drukwerk ontvangen. Wat moet ik doen?

Ontvang je liever geen reclame of ongeadresseerd drukwerk? Dan kun je één van de volgende stickers gratis ophalen bij jouw gemeentehuis en op je brievenbus plakken: 

  • Ja/nee-sticker Met deze sticker ontvang je wel huis-aan-huisbladen, maar geen ongeadresseerd reclamedrukwerk*. 
  • Nee/nee-sticker Met deze sticker ontvang je geen huis-aan-huisbladen en ook geen ongeadresseerd reclamedrukwerk*. *Folders afkomstig van de Nederlandse overheid worden altijd bezorgd

Ik wil geen geadresseerde reclamepost ontvangen. Hoe meld ik mij af?

Dat kan via Postfilter.nl. Postfilter biedt de mogelijkheid om je contactgegevens kosteloos te laten opnemen in het Nationaal Postregister. Je bepaalt bij Postfilter zelf welke geadresseerde reclamepost je wel/niet wilt ontvangen. Na vier tot zes weken zijn blokkades volledig actief en dat blijven ze voor een periode van vijf jaar. Wil je wel geadresseerde reclamepost ontvangen, alleen niet van dat ene specifieke bedrijf? Dan meld je je af bij dat specifieke bedrijf. Op Postfilter.nl vind je een voorbeeldbrief die je daarvoor kunt gebruiken.

Kan ik een oude, rode brievenbus kopen?

Ze zijn natuurlijk erg leuk om te zien, maar onze oude rode brievenbussen zijn helaas niet meer verkrijgbaar. Deze brievenbussen worden ingezameld en gerecycled.

Anderen bekeken ook: