Phishing en smishing zijn vormen van digitale oplichting. Internetoplichters proberen met bijvoorbeeld een valse e-mail of sms iets van je te stelen. Soms maken de internetoplichters een nepbericht en doen ze alsof ze van PostNL zijn. Ze sturen je een e-mail in de hoop dat je geld overmaakt. Of ze vragen of je wil inloggen om je gegevens te stelen.
Heb je een e-mail of sms van PostNL ontvangen maar vertrouw je het niet? Met deze vragenlijst controleer je of je met phishing te maken hebt. Of bekijk de verzameling voorbeelden van phishing op deze pagina.
Wat is het e-mailadres van de afzender?
Eindigt het e-mailadres op @postnl.nl? Dan is het de kans groot dat het bericht gewoon te vertrouwen is. Maar helemaal zeker is dat niet. Internetoplichters passen steeds vaker ook de afzender aan. Vertrouw dus nooit alleen de afzender!
Is de e-mail persoonlijk of onpersoonlijk?
Nepberichten zijn meestal niet persoonlijk aan jou gericht. Begint een e-mail bijvoorbeeld met ‘Geachte klant’? Let dan goed op.
Staan er taalfouten in het bericht?
Vaak staan er taalfouten in de nepberichten. Is het taalgebruik slordig? Dan moeten de alarmbellen gaan rinkelen.
Moet je iets met spoed doen?
Afzenders van nepberichten hebben bijna altijd haast. Ze gebruiken teksten als ‘laatste kans’ of ‘direct betalen’. Laat je nooit onder druk zetten!
Moet je persoonlijke gegevens controleren of delen?
In nepberichten wordt vaak gevraagd naar je persoonsgegevens. Bij PostNL vragen we je nooit per e-mail of sms naar persoonlijke gegevens. Klik dus nooit zomaar op een link om je account bij te werken.
Moet je op een link klikken
In een nepbericht staat vaak een link of knop die je naar een onbetrouwbare website stuurt. Controleer daarom voor je klikt waar de link heengaat. Echte websites van PostNL eindigen bijna altijd op postnl.nl. Bijvoorbeeld mijn.postnl.nl.