Menu

Buitenlandse verzendvoorwaarden

Waar post voor het buitenland aan moet voldoen

Voor het versturen van post naar het buitenland zijn internationale postregels opgesteld. Als u deze postregels opvolgt, voorkomt u dat uw poststuk in beslag genomen, vertraagd of vernietigd wordt. U bent hier zelf verantwoordelijk voor. Het is daarom belangrijk om te weten waar uw post aan moet voldoen. Hieronder staat het voor u op een rijtje.

Verboden goederen en stoffen

Bepaalde goederen en stoffen zijn in elk land wettelijk verboden om per post te versturen. Naast deze algemeen verboden goederen en stoffen, kiezen veel landen voor een aanvullend verbod op bepaalde goederen en stoffen. Wij raden aan om beide te door te nemen.

Bekijk de algemene verboden goederen en stoffen buitenland Bekijk de aanvullende verboden goederen en stoffen per land

Buiten de EU: doe aangifte bij de douane

Verstuurt u een poststuk naar een land buiten de Europese Unie? Dan moet u een douaneformulier invullen en op uw poststuk bevestigen. Op dit formulier omschrijft u de inhoud, gewicht en waarde van uw poststuk. Met deze informatie kan de douane in het land van aankomst bepalen of het poststuk aan de importeisen voldoet en of er invoerrechten (of inklaringskosten) betaald moeten worden. Het douaneformulier krijgt u automatisch van ons wanneer u online of via een PostNL-locatie uw poststuk naar buiten de EU verstuurt.

Bekijk de importeisen en invoerrechten per land

Verzeker waardevolle post

Verstuurt u waardevolle post naar het buitenland? Verstuur uw post dan altijd verzekerd. Zo is uw post tot 5.500 euro gedekt tegen verlies of beschadiging. De geadresseerde tekent voor ontvangst en u ontvangt standaard een verzendbewijs. Verzekerd versturen doet u vanuit een PostNL-locatie.

Bezorgtijd

De bezorgtijd, of zoals wij dat noemen 'overkomstduur', varieert van een dag tot een aantal weken. Hoe lang uw post precies onderweg is, hangt af van het land van bestemming. Omdat wij - net als u - afhankelijk zijn van lokale postorganisaties, kunnen we u alleen een goede schatting geven van de overkomstduur.

Bekijk de overkomstduur per land (pdf)

Verpakkingseisen

Voordat uw post in het buitenland aankomt, gaat het door verschillende sorteermachines, opslagruimtes en vervoersruimtes. Het zou zonde zijn als uw post beschadigd aankomt op zijn bestemming. Zorg daarom dat uw poststuk stevig en schokbestendig verpakt is. 

Bekijk de algemene verpakkingsrichtlijnen 

Sommige goederen mag u alleen versturen wanneer u strikte verpakkingsrichtlijnen volgt, zoals medische post en lithiumbatterijen. 

Bekijk de speciale verpakkingseisen voor medische post en batterijen met lithium.

Adresseren voor buitenland

In elk land geldt een andere stijl van adressering. Om te zorgen dat uw post zonder vertraging aankomt op de plaats van bestemming, raden wij u aan de juiste adresseringsstijl te gebruiken.

Bekijk de buitenlandse adresseringsregels

Gerust versturen

Voldoet uw poststuk aan de bovenstaande eisen voor buitenlandse post? Dan kunt u uw poststuk versturen. De kosten hangen af van het land van bestemming, het gewicht van uw poststuk en of u het poststuk standaard, aangetekend of verzekerd verstuurt.

Maak uw poststuk online verzendklaar Vind een PostNL-locatie