Menu

Gevolgen Brexit blijven onzeker

Wat verandert er voor het versturen naar het Verenigd Koninkrijk?

Het ziet er naar uit dat het Verenigd Koninkrijk per 31 januari 2020 de EU gaat verlaten. Dit hoeft dan nog geen directe gevolgen te hebben voor het verzenden van goederen naar het VK. Als de deal die Johnson met de EU heeft gesloten door het Britse parlement wordt geaccepteerd, zullen het VK en de EU eerst verder onderhandelen over de exacte voorwaarden. Deze transitieperiode duurt waarschijnlijk tot eind 2020. Gedurende deze periode wijzigt er niks in de voorwaarden voor het versturen naar het VK.

Brexit verzendvoorwaarden

Wat verandert er?

De grootste verandering is dat het VK straks geen onderdeel meer is van de EU. Belangrijk, want voor zendingen met goederen naar niet-EU landen gelden er andere afspraken op het gebied van bijvoorbeeld douanecontroles, bezorgduur, voorwaarden en tarieven. Wat er precies verandert is afhankelijk van de uitkomsten van de onderhandelingen tussen het VK en de EU. Tijdens de transitieperiode verandert er waarschijnlijk nog niets. Hieronder beschrijven we de veranderingen indien er toch een no-deal brexit zou komen, dus als het VK en de EU niet uit de onderhandelingen zouden komen:

Douanecontrole

Bezorgduur

Voorwaarden

Tarieven

Wanneer gaan de veranderingen in?

Dit is op dit moment nog onzeker en afhankelijk van de keuzes van het Britse Parlement en de afspraken over het vertrek van het VK uit de EU. Mogelijk is dit al per 31 januari 2020, maar dat kan ook pas in 2021 zijn.

Wat doet PostNL?

Bij PostNL zijn wij voorbereid op een no-deal brexit. In onze werkprocessen en systemen houden we hier zo veel mogelijk rekening mee. Op die manier kunnen we snel de nodige aanpassingen doen als dit scenario werkelijkheid wordt. Benieuwd hoe PostNL zich heeft klaargestoomd? Lees het in brexit magazine, uitgegeven door de overheid. Check met de brexit checklist in 12 stappen of jij óók volledig voorbereid bent.