Thuiswerken is het nieuwe zwart

3 thuiswerk tips voor de Netflix-generatie

“Ik heb JP al even niet gezien op kantoor; die werkt thuis.” Niet alleen bij een groot bedrijf als PostNL, maar ook kleinere bedrijven en kantoren doen mee aan het fenomeen thuiswerken. Kantoortuinen raken leger en men verruilt het bureau met dubbele schermen voor een laptop, pyjama en de keukentafel. Maar hoe zorg je er nu voor dat je al je productiviteit uit een dag in de huiselijke jungle haalt?

Ze noemen het ook wel mooi ‘het nieuwe werken’. Thuis heb je vaak nèt wat meer de ruimte om je eigen tijd in te delen. Je hebt rust om je heen – mits je de kids naar school hebt gebracht – en kunt gerust in je joggingbroek achter je bureau gaan zitten. Sterker nog: heb je een Skype-meeting, dan hoef je je bij wijze van spreken alleen van boven formeel aan te kleden. Bij wijze van spreken, dan. Toch is thuiswerken zeker niet voor iedereen weggelegd. Het vergt een hoop zelfdiscipline om alles uit je dag te halen en niet af te dwalen.  

Netflix&Chill? 

Geef maar toe, het gevaar ligt op de loer. De espressomachine die je net hebt gekocht staat om de hoek. Met één muisklik beland je – geheel per ongeluk – op Netflix. Het zonnetje schijnt net iets tè hard en de biertjes voor het weekend liggen al koud. Hoe het ook zij, de verleiding om iets anders te doen is groot.  

Efficiëntiedoor rust of rumoer 

Heel eerlijk, voor mij als werknemer is het niet weggelegd. Ik hou van rumoer op de werkvloer. Wil je toch eens je eiland verlaten en de tijd voor jezelf nemen? Maak dan eens gebruik van onderstaande tips om thuiswerken efficiënter in te richten.  

1. Maak voor jezelf eento-do list 

Ja, daar zijn we weer. In mijn vorige blog gaf ik al aan dol te zijn op het maken van to-do lijsten. Maar wist je dat ze daadwerkelijk effectief zijn en je een voldaan gevoel geven? Niet? Probeer het eens, maar houd het kort. Voorheen maakte ik ellenlange lijsten waar ik mezelf niet doorheen kon werken. Dan schiet je vaak juist in een gedemotiveerde modus. Het beste is om jezelf een top-5 prioriteiten lijst te geven. Deze streep je veel sneller af en dit zorgt ervoor dat je daadwerkelijk vooruit komt.  

2. Zorg dat je erbij zit alsof je naar kantoor zou gaan 

In de weekenden gebeurt het vast regelmatig: je hoeft toch nergens naartoe, dus waarom zou je je volledig opdoffen? Helemaal gelijk in. Trap bij thuiswerken echter niet in de valkuil om jezelf niet mentaal en fysiek voor te bereiden voor werk. Wil je productiever te werk gaan? Kies er dan voor om op dezelfde tijd op te staan als wanneer je op kantoor zou werken.   

Neem een verfrissende douche en kleed je aan. Als je ervoor zorgt dat je uiterlijk overeenkomt met je professionele werkhouding, ga je veel productiever te werk. Dat neemt echter niet weg dat er genoeg mensen zijn die wel kunnen werken in hun huispak. Vooral doen, ik zal je niet veroordelen. ;-) 

3. Werk niet thuis-thuis, maar op een flexplek 

Mocht je de verleidingen in je eigen appartement niet kunnen weerstaan, dan is er altijd nog de optie een plek op te zoeken waar meer mensen zitten zoals jij. Van nature zijn we kuddedieren, dus waarom niet zo acteren? Of je nu in de grote stad woont of in een dorp, flexplekken zijn tegenwoordig overal te vinden. Zo kun je een flexplek huren, maar ook een middag vertoeven in een hip koffietentje.  

Tevens leent de bibliotheek zich vaak goed voor flexwerkers. In een openbare ruimte werken geeft je soms nèt dat extra steuntje in de rug. Echt waar. Wist je dat dit, zeker als ondernemer, ook de ultieme kans is om te netwerken met andere ondernemers? Onder het genot van een verse bak koffie kun je tot nieuwe inzichten komen. Bijvoorbeeld hoe je meer naamsbekendheid creëert en een hogere omzet behaald. Slim werken, noemen we dat ook wel ;-) 

Houd jezelf een spiegel voor 

Ondanks dat thuiswerken bijna onder de primaire arbeidsvoorwaarden valt, dien je er wel verstandig mee om te gaan. Kijk jezelf eens in de spiegel. Werk je echt productiever thuis? Of breng je veel tijd door om tussen de bedrijven door online te shoppen? Wees ook dan eerlijk naar jezelf en je werkgever en werk gewoon op kantoor. Dat is uiteindelijk voor iedereen beter.

Auteur: Charlotte Koopmans

0 reacties


Reageer op dit bericht