100 jaar vliegt voorbij

Den Haag, 14 maart 2019 – In 2019 is het 100 jaar geleden dat de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM) en het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) werden opgericht. Fokker bouwde in dat jaar de eerste vliegtuigen op Nederlandse bodem. PostNL belicht dit bijzondere eeuwfeest met de uitgifte van het postzegelvel 100 jaar luchtvaart.

11 vliegtuigen

Het postzegelvel 100 jaar luchtvaart bestaat uit 3 postzegels en toont 11 vliegtuigen als belangrijke oriëntatiepunten in de historische ontwikkeling en ook toekomst van de 3 organisaties. De postzegels zijn ontworpen door Edwin van Praet en Tim Hölscher van Total Design uit Amsterdam.

Van het allereerste tot het allernieuwste

De ontwerpers kozen bekende en minder bekende vliegtuigen uit 100 jaar Nederlandse luchtvaart. Het begint met de F.II, de allereerste Fokker die door KLM in gebruik werd genomen. En het laatste vliegtuig op het postzegelvel is de NLR Hybrid Electric Plane (concept), die naar verwachting rond 2050 de lucht in zal gaan. Daartussen vliegt een stoet vliegtuigen voorbij, waaronder de KLM DC-2 Uiver, de Fokker F27 Friendship en de allernieuwste Boeing 787-10 die KLM dit jubileumjaar in gebruik zal nemen.

3 jubilarissen

KLM begon in 1919 als de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij voor Nederland en Koloniën en is de oudste nog onder haar oorspronkelijke naam opererende luchtvaartmaatschappij ter wereld. Ook in 1919 richtte Anthony Fokker de Nederlandsche Vliegtuigenfabriek op, die later zijn naam zou dragen. Tot slot was 1919 het jaar van het ontstaan van de Rijksstudiedienst voor de Luchtvaart, inmiddels omgedoopt tot NLR, het centrale instituut voor luchtvaart- en ruimtevaartonderzoek in Nederland.

Nadruk op het sprookje

Ter ere van de jubilerende partijen overhandigde Herna Verhagen, directeur PostNL vanmiddag aan minister Cora van Nieuwenhuizen het postzegelvel tijdens het evenement 100 jaar luchtvaart in Nederland in het Eye Filmmuseum Amsterdam. Verhagen: “Bij een bijzonder jubileum van 3 grote iconen uit de luchtvaart, die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, hoort een bijzondere postzegel. Zeker als je kijkt naar de band die destijds PTT, KLM en Fokker vanaf het begin al hadden. De luchtvaart heeft voor de (internationale) post een belangrijke rol gespeeld. De samenwerking tussen PTT en KLM was voor beide partijen van groot economisch belang.”

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel 100 jaar luchtvaart telt 3 verschillende postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 11 maart 2019 verkrijgbaar bij het postkantoor in de Bruna-winkels en via www.postnl.nl/bijzondere-postzegels. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.