Fietspostzegels met droste-effect

Den Haag, 17 augustus 2020 - De fiets is in ons land het nationale vervoermiddel. Al ruim 200 jaar doet het ‘stalen ros’ dienst om ons fietsers overal naartoe te brengen. Met 6 nieuwe postzegels brengt PostNL een eresaluut aan de tweewieler, in het bijzonder aan de onderdelen ervan.

Op de vandaag verschenen Fietspostzegels zijn fragmenten van fietsonderdelen op ware grootte weergegeven. Het gaat om een reflector, een fietsframe, een handvat, een fietsbel, een buitenband en een binnenband. Alle foto’s zijn onder een hoek van 6 graden op de postzegels geplaatst, binnen een kader dat dezelfde tanding heeft als van klassieke postzegels. 

Nederland fietsland 

Dat Nederland een fietsland is, blijkt wel uit de cijfers. Ons land telt 22,8 miljoen fietsen, waarvan 2,1 miljoen elektrisch. Met al die fietsen leggen we jaarlijks zo’n 17,4 miljard kilometer af. Zelfs onze snelheid is bekend, namelijk gemiddeld 15,6 kilometer per uur. Het intensieve fietsgebruik beïnvloedt ook hoe de openbare ruimte is ingericht, met aparte fietsverkeerslichten, openbare stallingen en zo’n 37.000 kilometer aan fietspaden. Vanuit de hele wereld komen lokale bestuurders kijken naar onze fietsinfrastructuur, zeker nu de fiets steeds meer wordt gezien als een snel en gezond alternatief voor auto’s en openbaar vervoer. 

Uitgezaagde postzegels 

De Fietspostzegels zijn ontworpen door Sander Plug uit Amsterdam. In zijn ontwerp geeft hij antwoord op de vraag hoe het mogelijk is om een fiets van 1,5 x 1 meter op een postzegel van 36 x 25 millimeter te krijgen. Plug deed dat door letterlijk postzegels uit onderdelen van fietsen te zagen. “Wat je op de postzegels ziet is vrijwel gelijk aan de uitgezaagde fragmenten. Er zijn wat kleuren licht bewerkt om het contrast te versterken, maar dat is alles. De herkenbaarheid moest zo groot mogelijk zijn.” 

Overal tandingen 

Elk fragment is op ware grootte gefotografeerd en deze zijn geplaatst in een echte postzegel van 36 x 25 millimeter. Op die wijze komt een fragment van een fiets op een fietspostzegel terecht. “Ook het hele postzegelvel heeft dankzij de tanding rondom weer het uiterlijk van een postzegel”, zegt Plug. 

Verkrijgbaarheid 

Het postzegelvel ‘Fietspostzegels’ telt 6 verschillende postzegels met waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 17 augustus verkrijgbaar bij Bruna-winkels en via de website. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.