Gouden postzegel Nederlands-Indië, 1945-2020

Den Haag, 18 augustus 2020 - In de serie Einde van de Tweede Wereldoorlog verschijnt vandaag de gouden postzegel Nederlands-Indië, 1945-2020. Met deze postzegel herdenkt PostNL dat in de toenmalige Nederlandse kolonie het Japanse leger op 15 augustus 1945 de wapens neerlegde. Daarmee kwam een einde aan meer dan 41 maanden van bezetting.

Nederlandse vlag

Op de verschenen gouden postzegel staat een foto van een militair die de Nederlandse vlag hijst op het strand van het eiland Timor, omringd door juichende omstanders. De foto is gemaakt in september 1945. Op de gouden postzegel staat links NEDERLANDS-INDIË en rechts de jaartallen 1945 en 2020.

Overgave aan de geallieerden

Op 15 augustus 1945 kwam er voor het Koninkrijk der Nederlanden officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Op deze dag maakte keizer Hirohito van Japan officieel bekend dat zijn land zich had overgegeven aan de geallieerden. Het betekende ook dat de oorlog in Nederlands-Indië voorbij was. De bezetting door Japan van de toenmalige Nederlandse kolonie begon toen de Nederlandse en geallieerde troepen zich op 8 maart 1942 overgaven.

Indisch Monument

Het duurde tot 1988 voordat een officiële nationale herdenking van het einde van de oorlog in Nederlands-Indië plaatsvond. Sindsdien herdenken we jaarlijks op 15 augustus bij het Indisch monument in Den Haag alle slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. De officiële naam van deze plechtigheid is de Nationale Indiëherdenking. Het is een van de 3 nationale herdenkingen van ons land, naast de Nationale Dodenherdenking op 4 mei en de Nationale Holocaustherdenking op de laatste zondag in januari.

Gouden serie

De postzegel over Nederlands-Indië is de laatste uit de serie Einde van de Tweede Wereldoorlog. Eerder dit jaar verschenen al gouden postzegels over de operatie Market Garden (23 januari), Anne Frank (20 maart) en de bevrijding van Nederland (mei). Elke postzegel uit de serie Einde van de Tweede Wereldoorlog is gemaakt van 24-karaats goud.

Verkrijgbaarheid

De serie Einde van de Tweede Wereldoorlog is, zolang de voorraad strekt, uitsluitend verkrijgbaar via de webshop en bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. Op de postzegel staat waardeaanduiding 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De geldigheidstermijn is onbepaald.