Green Postal Day: internationale postbedrijven zetten zich in voor verduurzaming sector

Op 18 september, Green Postal Day, staan 15 internationale postbedrijven stil bij de resultaten die de postsector heeft behaald om gezamenlijk de CO2-uitstoot te verminderen. Zo hebben de deelnemende postbedrijven sinds 2008 CO2-uitstoot gezamenlijk met 31% verlaagd. PostNL wil uiterlijk 2030 alle pakketten en brieven in de Benelux uitstootvrij bezorgen in de last mile.

De reductie van CO2-emissie is al jaren een belangrijke doelstelling bij PostNL. De klimaataanpak van PostNL heeft sinds 2008 geleid tot een vermindering van ruim 50 % van CO2-uitstoot. Deze reductie wordt onder meer bereikt door kritisch te kijken naar de efficiency en geen onnodige kilometers te maken. Door goed samen te werken in de keten en verzendingen te bundelen, waardoor de bezorger alles in één route kan halen en brengen, worden minder kilometers gereden en dat leidt tot minder uitstoot.

De nieuwe pakketsorteercentra van PostNL leveren ook een belangrijke bijdrage in het verkleinen van de milieuvoetafdruk. Deze nieuwe pakketsorteercentra zijn de meest duurzame bedrijfsgebouwen van Nederland. Zo wekt PostNL 43% van de elektriciteit voor de pakkettensorteercentra duurzaam op met zonnepanelen. Alle toekomstige gebouwen en depots worden CO2-neutraal of zelfs CO2-positief.

Hernieuwbare brandstoffen en elektrificeren

In de logistieke processen kijkt PostNL steeds naar de meest efficiënte route om het aantal kilometers te beperken. Waar mogelijk worden hernieuwbare brandstoffen gebruikt en de last mile bezorging wordt stapsgewijs geëlektrificeerd door inzet van bijvoorbeeld e-bikes en e-cargo bikes.

In 2020 startte PostNL met de vervanging van alle 1.000 benzinescooters door zo’n 600 professionele elektrische driewielscooters. Met deze duurzame 3W e-scooters bespaart PostNL jaarlijks 657 ton CO2, net zoveel als de directe CO2-uitstoot van 82 huishoudens per jaar. PostNL verwacht half 2021 alle benzinescooters vervangen te hebben voor de elektrische driewielscooters.

Collectieve sectorbenadering voor klimaatverandering

De coronacrisis brengt een ongekende groei van e-commerce wereldwijd. Internationale postbedrijven hebben hun belang bewezen en zetten alle zeilen bij om goederen en internetbestellingen op tijd te bezorgen. De groei brengt ook maatschappelijke verantwoordelijkheid met zich mee. Door als sector aan gezamenlijke streefdoelen te werken, wordt de bijdrage aan de strijd tegen klimaatverandering versterkt.

PostNL werkt nauw samen met postbedrijven wereldwijd om krachten te bundelen en best practices uit te wisselen. In 2008 lanceerden de postbedrijven als een van de eerste branches een sectorbreed programma om CO2-uitstoot te verminderen en te meten via de Environmental Measurement and Monitoring System (EMMS) met sinds 2019 uitbreiding van het Sustainability Monitoring and Management System (SMMS).
Meer informatie over de Green Postal Day en de deelnemende postbedrijven: www.ipc.be/greenpostalday.