1 op de 5 Nederlanders wil meer vrienden

Den Haag, 30 juli 2019, Internationale Dag van de Vriendschap – 1 op de 5 Nederlanders zou graag meer vrienden willen hebben. Dat blijkt uit onderzoek van PostNL, uitgevoerd door Direct Research onder ruim 1.000 Nederlanders. Vrienden die luisteren, eerlijk en oprecht zijn, en bij wie je je op je gemak voelt, worden het meest gewaardeerd.

Trouwe vrienden 

Bijna de helft van alle Nederlanders heeft 1 tot 5 vrienden. 28% mag zich gelukkig prijzen met 6 tot 10 vrienden, 1 op de 10 heeft tot 15 vriendschappen, en 7% heeft zelfs meer dan 16 mensen om zich heen die het stempel vriend verdienen. Toch zou dus 1 op de 5 Nederlanders graag meer vrienden willen. Vrienden zijn belangrijk voor ons Nederlanders. Zelfs zoveel, dat een kwart zijn vrienden belangrijker vindt dan familie. We zijn daarnaast ook trouwe vrienden. Marieke Schoon, manager Marktmanagement bij PostNL: “Langdurige vriendschappen duren gemiddeld 29 jaar. Hoe mooi! Zelf heb ik ook 2 vriendinnen die ik al sinds mijn jeugd ken.” 

Er voor elkaar zijn 

Hoe laten vrienden elkaar merken dat ze belangrijk zijn? Het merendeel geeft aan door er voor elkaar te zijn als dat nodig is. De helft van de Nederlanders belt zijn vrienden regelmatig. En 1 op de 5 uit zijn waardering door te trakteren als ze uit zijn. Marieke: “En heel gaaf om terug te krijgen: 63% van de Nederlanders ontvangt weleens een kaartje van vrienden, vooral bij een verjaardag, geboorte of sterfgeval. Dit laat goed zien dat echte post op belangrijke momenten nog steeds ontzettend gewaardeerd wordt.” 

Meer aandacht 

Niet elke vriendschap houdt stand. De top 5-redenen waardoor een vriendschap eindigt zijn: kost te veel energie (38%), alleen interesse voor zichzelf (33%), niet meer dezelfde interesses (20%), liegen (17%) en roddelen (11%). Ook interessant: 11% van de Nederlanders vindt dat ze te weinig aandacht krijgen van vrienden, terwijl 16% vindt dat ze zelf niet genoeg aandacht geven aan vrienden. “Goede reden om elkaar vooral regelmatig een kaartje te blijven sturen, toch?”, aldus Marieke.