Nijntje viert feest op de kinderpostzegels

Den Haag, 23 september 2020. Op de nieuwe kinderpostzegels viert nijntje feest omdat ze 65 jaar is geworden. Vanwege deze bijzondere verjaardag geeft PostNL dit jaar ook allerlei andere postzegels uit met afbeeldingen van nijntje.

Vanaf vandaag tot en met 30 september verkopen ruim 140.000 leerlingen uit groep 7 en 8 dit jaar de kinderpostzegels. Uiteraard gaan de kinderen veilig op pad, met de uitdagingen rond corona staat veiligheid natuurlijk voorop. Met de geldende coronamaatregelen zijn daarom diverse manieren ontwikkeld om zowel fysiek als digitaal langs de deuren te gaan. Met een speciale verkoopbox en bestelformulieren door de brievenbus wordt het ook mogelijk om aan de deur de nodige afstand te houden. Zo kunnen kinderen persoonlijke videoboodschappen versturen om kinderpostzegels aan te bieden (voor meer informatie https://www.kinderpostzegels.nl/zo-komen-we-langs/).

Kans op een beter leven

Stichting Kinderpostzegels en PostNL geven sinds 1924 kinderpostzegels uit om geld in te zamelen voor projecten die gericht zijn op het welzijn van kwetsbare kinderen. Dit gebeurt door een bijslag van inmiddels € 0,45 per postzegel. De opbrengst van alle bijslagen gaat naar de projecten van de onafhankelijke Stichting Kinderpostzegels Nederland. De stichting zet zich in om kwetsbare kinderen een betere toekomst te bieden.

Hoofdrol nijntje 65 jaar

Op de kinderpostzegels van dit jaar is de hoofdrol weggelegd voor nijntje en haar familie en vrienden. In de afgelopen 65 jaar is nijntje uitgegroeid tot wereldwijd het bekendste en populairste van alle figuren uit de boeken van Dick Bruna (1927-2017). Veel kinderen herkennen zich in nijntje en in haar avonturen. Ze is ongecompliceerd, onschuldig, positief en staat open voor nieuwe ervaringen.

Icoon van Nederland

Pascal de Smit, directeur Stichting Kinderpostzegels Nederland, is opgetogen dat dit jaar de jarige nijntje op de kinderpostzegels staat. “Nijntje is echt een icoon van Nederland, dus daar zijn we heel trots op. Net zo trots als op de Kinderpostzegelactie die inmiddels immaterieel cultureel erfgoed is.”

Veilig thuis

De actie is dit jaar erop gericht om kinderen een veilig thuis te geven. Op dit moment woont 1 op de 15 kinderen in Nederland in een onveilige situatie. Doordat de scholen dit jaar in de lente door de coronacrisis lang gesloten zijn geweest, is de situatie in deze gezinnen verergerd. Juist voor deze groep is hulp extra hard nodig.

Serie nijntje 65 jaar nog meer postzegels

Naast de kinderpostzegels komen er dit jaar meer postzegels uit die aan nijntje 65 jaar zijn gewijd. Zo verscheen op 21 juni een gouden postzegel van nijntje en op 8 september een zilveren postzegel.

Verkrijgbaarheid

De kinderpostzegels worden in de week van 23-30 september 2020 door leerlingen uit groep 7 en 8 verkocht. De kinderpostzegels zijn vanaf 5 oktober, zolang de voorraad strekt, ook verkrijgbaar bij Bruna, via www.postnl.nl/bijzondere-postzegels en op de website van de Stichting Kinderpostzegels Nederland. Alle andere nijntje postzegels zijn ook via die de website verkrijgbaar. Of telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 868 99 00. 

Illustraties Dick Bruna © copyright Mercis bv, 1953-2020