Gouden postzegel nijntje 65 jaar

Den Haag, 21 juni 2020. Dit jaar staat in het teken van 65 jaar nijntje, wereldwijd het bekendste en populairste van alle figuren uit de boeken van Dick Bruna. PostNL brengt ter gelegenheid van dit bijzondere jubileum een unieke gouden postzegel uit in een beperkte oplage.

24-karaats

De 24-karaats gouden postzegel is in een oplage van slechts 1.000 stuks vervaardigd. PostNL levert de postzegel inclusief een speciaal bewaardoosje met het officiële logo van nijntje 65 jaar. Later dit jaar verschijnen meer postzegelvellen, gewijd aan nijntje en haar familie en vriendjes.
De afbeelding van nijntje op de gouden persoonlijke postzegel is afgeleid van het logo voor nijntje 65 jaar. Dit logo is ontwikkeld om de nadruk te leggen op het langdurige succes van nijntje: er zijn inmiddels al drie generaties met nijntje opgegroeid. In de afgelopen 65 jaar heeft nijntje de wereld veroverd, als hoofdpersoon in talloze prentenboekjes voor kinderen. Ook is het witte konijntje te zien geweest op televisie, in de bioscoop en in het theater.

Nijntje wordt ‘geboren’ in 1955 als illustrator Dick Bruna (1927-2017) voor het slapengaan van zijn oudste zoon een verhaaltje vertelt over een wit konijn. De populariteit van nijntje is zo groot omdat veel kinderen zich in haar en haar avonturen herkennen. Zij is ongecompliceerd, onschuldig, positief en staat open voor nieuwe ervaringen.

Festiviteiten

In verband met het coronavirus zijn alle publieksevenementen rondom nijntje 65 jaar afgelast. Wel zijn er allerlei bijzondere producten te koop. Voor de boekhandel is een speciale boekencarrousel gemaakt in de vorm van een taart, met ruimte voor 48 boekjes van nijntje. In oktober gaat een nieuwe musical over nijntje het land rond. In het Centraal Museum is van 20 juni t/m 20 september 2020 tentoonstelling ‘nijntje, 65 jaar bron van inspiratie’ te zien, gebaseerd op een internationaal fashion en design’ project.

Verkrijgbaarheid

De gouden postzegel nijntje 65 jaar is, zolang de voorraad strekt, uitsluitend verkrijgbaar via de webshop en bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. Op de postzegel staat waardeaanduiding 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De geldigheidstermijn is onbepaald.

Gouden postzegels van PostNL

PostNL geeft gouden postzegels uitsluitend uit ter gelegenheid van bijzondere jubilea en andere speciale herdenkingen en altijd in een beperkte oplage. Eerder verschenen de gouden postzegels 350 jaar Rembrandt, 40 jaar Erwin Olaf (portretten van koning Willem-Alexander en koningin Máxima) en de serie Einde van de Tweede Wereldoorlog. Elke postzegel is gemaakt van 24-karaats goud.

Illustraties Dick Bruna © copyright Mercis bv, 1953-2020