Ode aan het herfstbos

Den Haag. De herfst is hét seizoen om het bos in te gaan. De bladeren verschieten van kleur, de bomen zien er elke dag weer iets anders uit. Met het postzegelvel ‘Beleef de natuur - bomen en bladeren’, dat vandaag is uitgekomen, brengt PostNL een ode aan het bos in het najaar.

Helemaal Nederlands 

Op het nieuwste postzegelvel zijn de afgebeelde bomen en bladeren nauw met elkaar verbonden, alsof ze vlak bij elkaar in de buurt voorkomen. Alle afgebeelde bomen kun je inderdaad in de Nederlandse natuur vinden. Alle gebruikte foto’s zijn ook in Nederland gemaakt. 

De eerste ervaring 

Voor grafisch ontwerper Frank Janse uit Gouda, die de postzegels ontwierp, speelt het bos een belangrijke rol in onze natuurbeleving. “Voor kinderen is een bos vaak de eerste ervaring met de natuur. Er gebeurt veel. Je ziet, ruikt en hoort van alles. Tegelijkertijd besef je dat er ook van alles gebeurt dat je niet direct ziet, ruikt of hoort. Daardoor is het nog spannender.” 

Rottingsproces 

In het ontwerp van het postzegelvel Beleef de natuur - bomen en bladeren staat het zintuiglijke en het associatieve van de natuurbeleving centraal. Bij de selectie van het fotomateriaal heeft Janse gezocht naar herfstkleuren die zo dicht mogelijk bij elkaar liggen. “Ik ben weggebleven bij de romantische, veelkleurige herfsttinten, maar heb juist voor groenig en oranjeachtig bruin gekozen. Ze zijn de eerste stappen in het rottingsproces dat de natuur in het najaar nu eenmaal ondergaat.” 

Biodiversiteit 

Met de nieuwe postzegels vraagt PostNL aandacht voor de verscheidenheid van de natuur in ons land. “Die is veel groter dan we soms op het eerste gezicht denken”, zegt Stephan van den Eijnden, commercieel directeur Mail van PostNL. “Bomen spelen daarin een grote rol. Juist in een verstedelijkt land als Nederland. Daarom is het zo belangrijk de biodiversiteit van onze bossen te bewaken.” 

Beeldbank voor natuurfotografie 

Na de zoogdieren (2 januari), stinsenplanten (25 februari) en vlinders (11 juni) is dit vierde postzegelvel over bomen en bladeren het laatste van dit jaar uit de serie Beleef de natuur. Alle foto’s op de postzegels zijn afkomstig van Buiten-Beeld, de Nederlandse beeldbank voor natuurfotografie. In de losse verkoop kost een los postzegelvel Beleef de natuur € 8,70. De prijs voor de volledige serie is € 34,80, inclusief bewaarmap. 

Verkrijgbaarheid 

Het postzegelvel Beleef de natuur - bomen en bladeren telt 10 verschillende postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 16 september 2019 verkrijgbaar bij alle verkooppunten van PostNL, het postkantoor in de Bruna-winkels en via www.postnl.nl/bijzondere-postzegels. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald. 

Voor meer informatie en foto’s: 

PostNL Corporate Communicatie 

T: 088 - 868 82 60 

E: mediarelations@postnl.nl