Pilots gekozen voor Econnections

Den Haag

Innovatieprogramma voor duurzame projecten schaalt op

Met het innovatieprogramma Econnections willen bol.com, Deloitte, Google Cloud, IKEA Nederland, Mollie en PostNL de duurzaamheid in e-commerce versnellen. Als eerste stap gaan de partners in een aantal pilotprojecten samenwerken met innovatieve bewezen scale-ups. De pilotprojecten zijn nu geselecteerd.

Liesbeth Kaashoek, directeur Pakketten en Logistiek PostNL: “Econnections werkt samen met zeven zeer zorgvuldig geselecteerde scale-ups. De gekozen pilots zijn veelbelovend en wij brengen onze expertise, investeringen en netwerk dan ook graag in, zodat de scale-ups verder kunnen groeien en we samen stappen kunnen zetten om de e-commerce te verduurzamen.”

Werkwijze Econnections

De scale-ups hebben elk een bewezen oplossing, die aansluit bij de uitdagingen van één van de partners. Bijvoorbeeld oplossingen om bedrijven en consumenten in staat te stellen duurzame keuzes te maken, om pakketten zonder uitstoot te bezorgen, duurzame verpakkingen te creëren of de levensduur van producten te verlengen. Alle pilotprojecten pakken uitdagingen aan voor de hele e-commerceketen, van producent, online retailer, pakketbezorger tot consument, inclusief voorraadbeheer, verpakking, levering en retourneren.

Meer over de pilots

De scale-ups zetten hun tanden in een aantal concrete projecten bij de partners bol.com, IKEA Nederland en PostNL. Als leidende bedrijven op het gebied van technologie en innovatie, zetten Deloitte, Google Cloud en Mollie hun expertise in op het gebied van groeistrategie, technologie, en de implementatie van de innovaties en het opschalen daarvan.

  • Chargetrip gaat zich bezighouden met het optimaliseren van de routeplanning van elektrische voertuigen. Zo kunnen producten op de meest geoptimaliseerde en duurzame manier geleverd worden.
  • Returnless zet zich in voor het verminderen van het aantal retourneringen door de verwerking ervan efficiënter te maken.
  • De integratie van de intelligentieoplossing van Optiply wordt getest om voorraad en productaanvulling voor e-commerceklanten te optimaliseren.
  • De planningssoftware van Greenplan wordt getest om zo planningsprestaties te verbeteren met als doel om het aantal te rijden kilometers (en daarmee uitstoot) te verminderen.
  • Een belangrijke stap om de ecologische voetafdruk te verkleinen, is het verminderen van het gebruik van plastic polybag verpakkingen. Op dit moment worden die bij het verzenden van producten nog vaak als buitenverpakking gebruikt. PlasticFri biedt een duurzaam alternatief hiervoor.
  • Drop&Loop gaat zich bezighouden met het vinden van een oplossing voor het verminderen van textielafval.
  • Manyfolds gaat aan de slag met een op maat gemaakte verpakkingsoplossing voor fragiele artikelen om schade en retourneringen te verminderen.

De partnerorganisaties helpen de jonge, groene scale-ups groeien zodat we met elkaar de verduurzaming van de totale e-commerce keten kunnen versnellen.