PostNL decemberzegels 2019

Den Haag, 4 november 2019 – De PostNL decemberzegels van dit jaar zijn geïllustreerd door Lieke van der Vorst. De internationaal veelgevraagde illustrator uit Eindhoven liet zich onder meer inspireren door haar persoonlijke herinneringen aan de decembermaand.

In het teken van familie

Op het postzegelvel met de 20 decemberzegels staat een tekening van een bonte parade met 10 personages, zowel mens als dier, in een winters landschap. De postzegels ademen een warme sfeer uit door de contrasterende kleuren met op de achtergrond een hemel met sneeuwvlokken en sterren. “De feestdagen staan in mijn ouderlijk huis altijd in het teken van familie”, aldus Lieke van der Vorst. “Van samen zijn, van delen. Op eerste kerstdag blijven we thuis. Op tweede kerstdag bezoeken we familie of vrienden. Iedereen neemt dan een gerecht mee.”

Doorloopeffect

De tekeningen op de postzegels lopen in elkaar over. Daardoor is op het postzegelvel als het ware een verhaal ontstaan. “Zo is het een hele optocht van links naar rechts geworden”, zegt Van der Vorst. “Een parade over een besneeuwde weg, die eindigt met de ijsbeer bij de brievenbus die kaartjes verstuurt naar degenen die niet bij het feest kunnen zijn. Dan is het verhaal rond.”

Speciaal decembertarief

PostNL brengt ieder jaar nieuwe decemberzegels uit. Daarmee kunnen consumenten en bedrijven elkaar tegen een goedkoper tarief kerst- en nieuwjaarskaarten sturen tot een gewicht van 50 gram. Het speciale decembertarief van € 0,82 per postzegel is geldig van 4 november 2019 tot en met 3 januari 2020. Een vel met 20 decemberzegels kost dit jaar            € 16,40. Bij aanschaf van 2 vellen decemberzegels ontvangt de koper een bijzondere tas, gemaakt van 100% gerecycled PET-plastic.

Liefde voor de wereld om haar heen

Illustrator Lieke van der Vorst (1989) groeide op in Kaatsheuvel, vlak boven Tilburg. Haar opvoeding stond in het teken van de natuur, en in haar werk keert haar liefde voor de dierenwereld en haar directe omgeving terug. Haar werk is internationaal veelgevraagd, onder meer in Australië en Zuid-Korea is de belangstelling groot. Van der Vorst werkte eerder mee aan de decemberzegels van 2017 als een van de 10 jonge talenten die gekoppeld werden aan 10 bekende Nederlanders.

Precies werken

Alle illustraties voor de decemberzegels zijn door Van der Vorst apart met de hand getekend op A4-papier, inclusief de achtergrond en de typografie. Later heeft zij ze in de computer gecombineerd met de lucht bovenaan het vel. In haar werk maakt zij vrijwel uitsluitend gebruik van aquarelpotloden en een balpen om hardere lijnen op te zetten. “In de loop van de tijd heb ik alle technieken wel uitgeprobeerd”, zegt Van der Vorst. “Maar potlood met balpen past het beste bij mij. Het voordeel is dat je heel precies werkt. Je kunt de intensiteit van elke lijn bepalen met de druk die je uitoefent.”

Verkrijgbaarheid

De decemberzegels zijn vanaf 4 november verkrijgbaar bij 7.200 verkooppunten in Nederland (waaronder Jumbo, Albert Heijn, Bruna, Primera, Kruidvat en The Read Shop), via onze website en bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. Buiten de kerstperiode zijn decemberzegels ook als postzegel te gebruiken door bij te plakken tot het dan geldende tarief.