PostNL plaatst digitale trackers op 250.000 rolcontainers

Den Haag, 11 maart 2021 - In het PostNL sorteercentrum in Zaltbommel is een start gemaakt met het plaatsen van beacons op 250.000 rolcontainers. Met deze digitale trackers kunnen in de toekomst de verplaatsingen van alle rolcontainers worden gevolgd. Het volgen van de rolcontainers is belangrijk om in de toekomst real-time aansturing van de logistieke keten mogelijk te maken. Dat verbetert de kwaliteit van de informatie en de efficiency van de dienstverlening. Dit omvangrijke project maakt onderdeel uit van de grote digitale transformatie die PostNL doorvoert waarin de komende jaren fors wordt geïnvesteerd.

Voordelen voor webshops en consumenten

De data van de rolcontainers geven inzichten die PostNL in staat stelt om betere logistieke beslissingen ten aanzien van planning, interventies en beheer te nemen. De data biedt ook nuttige inzichten voor de klant: webshops die online bestellingen via PostNL leveren aan consumenten, kunnen collectie, emballage en retourenstromen beter plannen en volgen. Dat verbetert de dienstverlening en de informatievoorziening in de keten verder waar ook de consument profijt van heeft.

Ontwikkeling realtime inzichten

De digitale trackers communiceren via een bluetooth signaal. De data worden vanuit het hele netwerk bij elkaar gebracht in een IoT (Internet of Things) platform. Waar loopt het proces over, welke rolcontainers staan bij klanten en waar kan het proces sneller? Deze vragen kunnen in de toekomst dankzij de digitale trackers worden beantwoord. Ritten van en naar klanten en tussen depots kunnen efficiënter worden ingepland. Ook kan de omloopsnelheid omhoog omdat straks precies duidelijk is waar de rolcontainers het beste benut kunnen worden. Dat leidt, naast meer kostenefficiency ook tot milieuwinst doordat er minder loze ruimte in de vrachtwagens vervoerd wordt. 

De uitrol van het project zal naar verwachting nog de rest van het jaar duren. Ondertussen worden diverse rapportages en dashboards ontwikkeld voor analyse van de data die de rolcontainers genereren.