Schiermonnikoog krijgt zijn eigen postzegel, met alle aandacht voor natuur en architectuur

Den Haag – De bekende postzegelserie Mooi Nederland staat in 2019 in het teken van de Nederlandse Waddeneilanden. Vandaag is het vijfde postzegelvel uit deze serie verschenen, met ruimschoots aandacht voor de natuur en de architectuur van Schiermonnikoog. Eerder dit jaar verschenen al postzegels over Texel, Vlieland, Terschelling en Ameland. Tegelijk met de postzegels over Schiermonnikoog bracht PostNL vandaag een verzamelvel uit over alle 5 de eilanden.

Landschappelijke schoonheid

De serie Mooi Nederland besteedt sinds 2005 aandacht aan lokale geschiedenis, culturele rijkdom en landschappelijke schoonheid. De nieuwe serie dit jaar over de Nederlandse Waddeneilanden werd ontworpen door Birza Design uit Deventer.

Herkenbare beelden van Schiermonnikoog

In het ontwerp van Mooi Nederland 2019: Schiermonnikoog speelt de eilandvorm de hoofdrol. Dat komt tot uiting in de kaart van Schiermonnikoog die de ontwerpers in het klein op de postzegels en in het groot op het postzegelvel hebben geplaatst. Op de postzegels staan herkenbare beelden van het eiland: de huidige vuurtoren (Noordertoren), de voormalige vuurtoren (Zuidertoren), de onderkaak van een blauwe vinvis en het standbeeld van de Schiere Monnik, die beide in het dorpscentrum staan. In het ontwerp keert de typische vorm van het eiland ook op andere manieren terug. Zo is het lettertype van de bijschriften een zogeheten kistletter, opgebouwd uit elementen die los van elkaar staan.

Gemoedelijk en aangenaam

Vrijwel alle gebruikte foto’s dateren van een werkbezoek aan Schiermonnikoog door de grafisch ontwerpers Ingmar en Carla Birza, in de zonnige zomer van 2018. Carla Birza roemt de sfeer van Schier. “Heel gemoedelijk, heel aangenaam. Na aankomst van de boot viel direct op hoe de wind de boomgroei beïnvloedt. Vandaar de foto van de verwaaide lijsterbes. De Westerplas is een prachtig gebied waar veel watervogels voorkomen, met een vogelkijkhut die midden in het water staat. Schier kent ook bijzondere objecten, waarvan we een paar op het vel hebben opgenomen. De beelden van de monniken natuurlijk. De enorme walviskaak. En het bijzondere lijnenspel van Kaap Kobbeduinen. Op het vel hebben we ook onze persoonlijke herinneringen van ons bezoek gebruikt. Denk maar aan dat opvallende wollige van het veenpluis. Mooi als je dat zo in de natuur ziet.”

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel Mooi Nederland 2019: Schiermonnikoog telt 5 gelijke postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 20 mei 2019 verkrijgbaar bij PostNL-locaties op het eiland Schiermonnikoog en via www.postnl.nl/bijzondere-postzegels. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.