Van toen naar nu: het Nederlands openbaar vervoer op de postzegel

Den Haag – PostNL heeft vandaag 2 postzegelvellen uitgegeven met een overzicht van het openbaar vervoer in Nederland, vroeger en nu. Op de postzegels komt van alles voorbij, zoals verschillende middelen openbaar vervoer, oud en nieuw materieel, verschillende vervoerders, en bestaande en verdwenen routes in en tussen alle provincies.

Alle weertypes

Ook de tijd van de dag en de weersomstandigheden zijn op iedere postzegel steeds anders. Want, zo zegt de grafisch ontwerper Thijs Verbeek: “Het openbaar vervoer rijdt elke dag, in elk seizoen. Daarom zie je in de achtergrond alle weertypes terug: van zon en regen tot onweer, storm en mist.”

2 uitgiftes

De 2 postzegelvellen hebben beide dezelfde naam: Openbaar vervoer in Nederland, van toen naar nu. Het eerste postzegelvel met 6 postzegels is bestemd voor binnenlandse zendingen, het tweede met eveneens 6 postzegels voor internationale post.

Ketting van plaatsnamen

Beide uitgiften besteden aandacht aan de belangrijkste vormen van openbaar vervoer in ons land: tram, metro, stadsbus, streekbus, stoptrein, intercity, internationale trein en veerdienst. Op de postzegelvellen zijn 12 verschillende ov-routes afgebeeld, 6 per postzegelvel. Op de tabs en de velranden staan de namen van plaatsen in Nederland die met openbaar vervoer zijn of waren te bereiken. Daardoor is een ‘ketting’ ontstaan die laat zien dat alle uithoeken en dorpen en steden in Nederland met elkaar zijn verbonden.

Echte treinen, trams en bussen

Grafisch ontwerper Verbeek omschrijft openbaar vervoer als een ‘gebruiksvoorwerp waarmee iedereen een relatie heeft’. “Wie je ook bent, waar je ook naar toe moet: ieder type Nederlander maakt er gebruik van. Daarom wilde ik geen strakke en opgepoetste plaatjes uit een catalogus. Maar treinen, trams en bussen die je in het echt ziet: vuil, gebutst of met graffiti.”

Simpel maar gelaagd

Iedere postzegel vertelt een simpel, maar gelaagd verhaaltje. Namelijk hoe we met het openbaar vervoer van het ene naar het andere punt in Nederland kunnen reizen en wat we daarbij onderweg zien. Verbeek: “Al die verhalen bij elkaar gaan over hoe we in Nederland met elkaar verbonden zijn. Het is een reis door ons land, door alle provincies, met dat typisch Nederlandse uitzicht.”

Verkrijgbaarheid

De 2 postzegelvellen Openbaar vervoer in Nederland tellen beide 6 verschillende postzegels. Het eerste vel is bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland, het tweede vel voor post tot en met 20 gram met een internationale bestemming. De postzegels zijn vanaf 19 augustus 2019 verkrijgbaar bij het postkantoor in de Bruna-winkels en via de website van PostNL. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.