Vijf postzegels over de Waddeneilanden, met alle aandacht voor natuur en architectuur

Den Haag – De bekende postzegelserie Mooi Nederland staat in 2019 in het teken van de natuur en architectuur van de Nederlandse Waddeneilanden. Vandaag is het verzamelvel uit deze serie verschenen, tegelijkertijd met het postzegelvel over Schiermonnikoog. Eerder dit jaar verschenen al postzegels over Texel, Vlieland, Terschelling en Ameland.

Landschappelijke schoonheid

De serie Mooi Nederland besteedt sinds 2005 aandacht aan lokale geschiedenis, culturele rijkdom en landschappelijke schoonheid. De nieuwe serie dit jaar over de Nederlandse Waddeneilanden werd ontworpen door Birza Design uit Deventer.

Herkenbare beelden van Schiermonnikoog

In het ontwerp van elk van de 5 postzegels van het verzamelvel Mooi Nederland 2019 speelt de eilandvorm van de 5 eilanden de hoofdrol. Dat komt tot uiting in de eilandkaarten die de ontwerpers in het klein op de postzegels hebben geplaatst. Elk van de 5 bewoonde Nederlandse Waddeneilanden heeft een eigen postzegel met een eigen kleur gekregen. Op de achtergrond van iedere postzegel staat een landschapsfoto in duotone, met zicht op de vuurtoren van het desbetreffende eiland. Daaromheen zijn foto’s geplaatst met typische en herkenbare beelden van het desbetreffende eiland, meestal met een nautisch karakter. In het ontwerp keert de typische eilandvorm ook op andere manieren terug. Zo is het lettertype van de bijschriften een zogeheten kistletter, opgebouwd uit elementen die los van elkaar staan.

Gemoedelijk en aangenaam

Vrijwel alle gebruikte foto’s dateren van een werkbezoek aan de 5 eilanden door de grafisch ontwerpers Ingmar en Carla Birza, in de zonnige zomer van 2018. Carla Birza vertelt hoe ieder eiland weer zijn eigen karakter toont. “Texel is bijvoorbeeld in landschappelijk opzicht heel bijzonder. Een soort mini-Nederland, met polders, een heuvel, bollenvelden, weilanden, bossen, beeklandschappen, boerendorpen en havens. Bij Vlieland valt vooral de kleinschaligheid op, met een overvloed aan natuur. Terschelling is weer de meest dynamische van alle eilanden. En de gigantische stranden zijn natuurlijk schitterend. Van Ameland zijn de eeuwenoude commandeurshuizen ons het beste bijgebleven, met een sereen straatbeeld. Tot slot Schiermonnikoog, waar de gemoedelijkheid misschien wel het meest kenmerkend is.”

Einde van een serie, maar ook een nieuw begin

15 jaar lang heeft PostNL elk jaar weer met de serie Mooi Nederland laten zien hoe mooi ons land is. “Van Zuid-Limburg en Zeeland tot Friesland en Noord-Holland, elke provincie kwam uitgebreid aan de beurt”, aldus Stephan van den Eijnden, commercieel directeur Mail van PostNL. “Zo verschenen in de afgelopen jaren postzegels over streekdrachten, historische buitenplaatsen, vissersdorpen, beek- en rivierdalen en steden met stadspoorten. Dit jaar sluiten we af met de Waddeneilanden. Deze uitgifte is ook het einde van de mooie serie. Ik ben tevens blij te kunnen vertellen dat er iets heel bijzonders voor in de plaats komt. Binnenkort maken we daarover meer bekend.”

Verkrijgbaarheid

Het verzamelvel Mooi Nederland 2019 telt 5 verschillende postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 20 mei 2019 verkrijgbaar bij het postkantoor in de Bruna-winkels, bij PostNL-locaties op de Waddeneilanden en via www.postnl.nl/bijzondere-postzegels. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.