Vlieland krijgt eigen postzegel, met aandacht voor natuur en architectuur

Den Haag, 25 februari 2019 – De bekende postzegelserie Mooi Nederland staat in 2019 in het teken van de Nederlandse Waddeneilanden. Vandaag is het tweede postzegelvel uit deze serie verschenen, met ruimschoots aandacht voor de natuur en de architectuur van Vlieland. Vorige maand verschenen al postzegels over Texel, later dit jaar zet PostNL de schijnwerpers op Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Ook komt er een verzamelvel over alle 5 de eilanden.

Landschappelijke schoonheid

De serie Mooi Nederland besteedt sinds 2005 aandacht aan lokale geschiedenis, culturele rijkdom en landschappelijke schoonheid. De nieuwe serie dit jaar over de Nederlandse Waddeneilanden werd ontworpen door Birza Design uit Deventer.

Herkenbare beelden van Vlieland

In het ontwerp van Mooi Nederland 2019: Vlieland speelt de eilandvorm de hoofdrol. Dat komt tot uiting in de kaart van Vlieland die de ontwerpers in het klein op de postzegels en in het groot op het postzegelvel hebben geplaatst. Op de postzegels staan herkenbare beelden van het eiland: de vuurtoren op het Vuurboetsduin, een walviskaak als grafmonument, het reddingshuisje op de Vliehors en een huis met blauwe houten topgevel aan de Dorpsstraat. In het ontwerp keert de typische vorm van het eiland ook op andere manieren terug. Zo is het lettertype van de bijschriften een zogeheten kistletter, opgebouwd uit elementen die los van elkaar staan.

Natuur in overvloed

Vrijwel alle gebruikte foto’s dateren van een werkbezoek aan Vlieland door de grafisch ontwerpers Ingmar en Carla Birza, in de zonnige zomer van 2018. Carla Birza omschrijft Vlieland als een eiland dat zich “kenmerkt door een overvloed aan natuur, maar dan zonder hekken. Een bezoek aan de Vliehors is een bijzondere ervaring door de uitgestrektheid, waardoor het soms lastig is om de horizon te bepalen. Dat heb ik bijna nergens anders meegemaakt. Ook prachtig is de noordoostpunt vanwaar je Terschelling kunt zien liggen. Bij zo veel natuur moet je natuurlijk voorzichtig zijn als je nieuwbouw wilt neerzetten. Maar op Vlieland gaan ze daar bijzonder zorgvuldig mee om.”

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel Mooi Nederland 2019: Vlieland telt 5 gelijke postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 25 februari 2019 verkrijgbaar bij PostNL-locaties op het eiland Vlieland en via www.postnl.nl/bijzondere-postzegels. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.