Alle aandacht voor natuur en architectuur op eigen postzegel Texel

Den Haag, 2 januari 2019 - De bekende postzegelserie ‘Mooi Nederland’ staat in 2019 in het teken van de Nederlandse Waddeneilanden. Vandaag is het eerste postzegelvel uit deze serie verschenen, met ruimschoots aandacht voor de natuur en de architectuur van Texel. Later dit jaar brengt PostNL nog postzegels uit over Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en een verzamelvel over de 5 eilanden.

Landschappelijke schoonheid

De serie ‘Mooi Nederland’ besteedt sinds 2005 aandacht aan lokale geschiedenis, culturele rijkdom en landschappelijke schoonheid. De nieuwe serie dit jaar over de Nederlandse Waddeneilanden werd ontworpen door Birza Design uit Deventer.

Herkenbare Texelse beelden

In het ontwerp van ‘Mooi Nederland 2019: Texel’ speelt de eilandvorm de hoofdrol. Dat komt tot uiting in de kaart van Texel die de ontwerpers in het klein op de postzegels en in het groot op het postzegelvel hebben geplaatst. Op de postzegels staan herkenbare Texelse beelden: de vuurtoren van Eierland, de ijzeren zeekaap bij het dorp Oosterend, een Texelse schapenboet en een Texels lam. In het ontwerp keert de typische vorm van het eiland ook op andere manieren terug. Zo is het lettertype van de bijschriften een zogeheten kistletter, opgebouwd uit elementen die los van elkaar staan.

Terechte trots

Vrijwel alle gebruikte foto’s dateren van een werkbezoek aan Texel door de grafisch ontwerpers Ingmar en Carla Birza, in de zonnige zomer van 2018. Carla Birza omschrijft Texel als “een heel bijzonder eiland waar de Texelaars terecht trots op zijn. Denk aan de glooiende weggetjes op de Hoge Berg tussen de tuinwallen door, de bijzondere vegetatie van de Slufter waar de zee zo naar binnenloopt, de kleiputten met water waar de schapen kunnen drinken. Of het iets hoger gelegen kerkje in Den Hoorn waar je in het platte boerenland van bijna alle kanten vrij zicht op hebt.”

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel ‘Mooi Nederland 2019: Texel’ telt 5 dezelfde postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 2 januari 2019 verkrijgbaar bij PostNL-locaties op het eiland Texel en via www.postnl.nl/bijzondere-postzegels. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.