Speciale postzegel ter ere van tentoonstelling over Juliana der Nederlanden

Den Haag, 13 oktober 2022 - De nieuwste postzegels van PostNL staan in het teken van Juliana der Nederlanden, die van 1948 tot 1980 koningin van ons land was. Op alle postzegels speelt zij de hoofdrol, als dochter, prinses, moeder, koningin en op belangrijke momenten als de inhuldiging en de abdicatie.

De uitgifte van het postzegelvel Juliana der Nederlanden valt samen met de opening van de tentoonstelling De eeuw van Juliana, een koningin en haar idealen in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. De tentoonstelling is voor het publiek te zien vanaf zaterdag 15 oktober tot en met zondag 9 april 2023.

Tien decennia

Het postzegelvel Juliana der Nederlanden telt tien postzegels in tien verschillende ontwerpen. Als indeling voor het ontwerp zijn de tien decennia gebruikt van de eeuw waarin Juliana der Nederlanden leefde. Zo komt op de postzegels haar hele leven voorbij, van Juliana als baby tot aan haar laatste jaren.

Titels

Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina (1909-2004) was prinses der Nederlanden, prinses van Oranje-Nassau, hertogin van Mecklenburg, prinses van Lippe-Biesterfeld en van 1948 tot 1980 koningin der Nederlanden. Zij is de grootmoeder van de huidige koning Willem-Alexander en de moeder van voormalig koningin Beatrix. Als koningin en staatshoofd speelde zij een belangrijke rol in de wederopbouwperiode van de jaren ’50, de opstandige jaren ’60 en de turbulente jaren ’70.

Transitie in inhoud en vorm

De eeuw van Juliana was een roerige periode, met veel overgangen naar nieuwe tijden. “Van oorlog naar wederopbouw, van crisis naar heropleving”, aldus Anne Schaufeli uit Velp, die samen met Huub de Lang de postzegels ontwierp. “Transitie was voor ons dan ook een kernwoord, in inhoud en vorm. Dat is benadrukt door om en om de kleuren blauw en zwart toe te passen, door scherpe en onscherpe beelden af te wisselen en door de voorste foto af te beelden als een blad dat op het punt staat te worden omgeslagen. Net alsof je door een historisch document bladert.”

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel Juliana der Nederlanden telt tien postzegels in tien verschillende ontwerpen, met de waarde aanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met twintig gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 13 oktober 2022 verkrijgbaar via www.postnl.nl/collect en bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.