Bossen en vennen met steeds andere vergezichten op steeds andere postzegels

Den Haag, 14 augustus 2023. De Oisterwijkse Bossen en Vennen zijn geliefd bij natuurliefhebbers dankzij de bosrijke omgeving met sfeervolle vennen, verscholen heidevelden en de beekdalen van de Rosep, de Reusel en de Achterste stroom. In de serie ‘Beleef de natuur’ geeft PostNL vandaag een nieuw postzegelvel uit waarop de flora en fauna van dit afwisselende gebied centraal staan.

De meeste vennen in het natuurgebied dateren van na de laatste ijstijd. De namen van sommige herinneren nog aan hun vroegere gebruiksfunctie. Zo reinigden bierbrouwers in de Brouwkuip hun kuipen. Het Brandven dankt zijn naam aan het bluswater dat hier vroeger werd uitgehaald.

Portretten van de natuur

Op de postzegels ‘Oisterwijkse Bossen en Vennen’ zijn de volgende 10 bewoners uit dit natuurgebied afgebeeld: koningsvaren, ijsvogel, waterpostelein, kleine watersalamander, koraaljuffer, zwarte specht, bruine kikker, kuifeend, staartmees en wilde gagel. Op het vel kregen de planten en dieren, die in hun natuurlijke omgeving zijn geportretteerd, ieder hun eigen postzegel.

Lieflijke plekjes

Het is een bijzonder gebied dat op de postzegels is afgebeeld. Dat vindt ook Irma de Potter, boswachter Communicatie & Beleven bij eigenaar Natuurmonumenten. “Juist door de combinatie van bossen, vennen, beekjes en heidevelden. De afwisseling is groot, je komt steeds een ander vergezicht tegen. Het is prachtig om een bos weerspiegeld te zien in een ven. Er zijn lieflijke plekjes, zoals langs de beek Rosep die 10 jaar geleden zijn natuurlijke loop heeft teruggekregen. Je hebt hier alles waarvoor mensen graag naar de natuur komen.”

Rustige herfstdagen

Het postzegelvel ‘Beleef de natuur – Oisterwijkse Bossen en Vennen’ is een ontwerp van grafisch ontwerper Frank Janse uit Gouda. Hij koos foto’s uit die veelal op een mooie rustige herfstdag zijn gemaakt, tegen het vallen van de avond. Janse: “Dan staat de zon laag waardoor er allerlei tinten kunnen ontstaan die je anders nooit ziet. Kijk maar naar het kleurenpalet van de bruine kikker, daar is weinig bruins aan. Bij de kleurkeuze is ook gekeken naar eerdere uitgiften in de serie ‘Beleef de natuur’. Elk postzegelvel in deze serie moet uniek zijn, ook in kleurgebruik.”

In of bij het water

De meeste dieren en planten op het postzegelvel zijn in of bij het water te vinden, in de vennen, maar ook aan de oevers van de beekjes in het natuurgebied. “Daar kun je bijvoorbeeld de ijsvogel spotten, want die heeft een voorkeur voor stromend water”, vertelt Janse. “Natuurlijk zijn de bossen niet vergeten. Zo staat op het postzegelvel de zwarte specht die in bomen een nest uithakt. En de koningsvaren die eronder groeit.”

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel ‘Beleef de natuur – Oisterwijkse Bossen en Vennen’ telt 10 postzegels in 10 verschillende ontwerpen, met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 14 augustus 2023 verkrijgbaar bij de Bruna-winkels en via de webshop. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald. De prijs per vel met 10 postzegels is € 10,10.