Centrale inzamelingsactie Rode Kruis ondersteund door PostNL

Den Haag, 23 maart 2020 – Het Rode Kruis is op 20 maart gestart met een centrale inzamelactie voor beschermingsmiddelen tegen het coronavirus zoals maskers, handschoenen en beschermende brillen. Door de uitbraak van het virus is er een tekort aan deze middelen terwijl ze in sommige branches nog wel beschikbaar zijn én voldoen aan de officiële eisen. Het Rode Kruis neemt met een centrale inzamelingsactie de landelijke coördinatie op zich zodat de middelen terecht komen op de plaatsen waar ze het hardst nodig zijn. PostNL zorgt ervoor dat de pakketten gratis naar het Rode Kruis gestuurd kunnen worden door een antwoordnummer ter beschikking te stellen.

Particulieren of ondernemers die materialen willen inleveren, kunnen zich melden bij het Rode Kruis. Het Rode Kruis bepaalt of de aangeboden materialen voldoen aan de officiële eisen en voorziet de donateur van het gratis antwoordnummer. Vervolgens wordt het pakket door PostNL zo snel mogelijk vervoerd naar het Rode Kruis. Daar worden alle ingezamelde materialen na controle en sortering overgedragen aan het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) en GGD GHOR Nederland. Zij zorgen dat de middelen bij de zorginstellingen komen waar ze het hardst nodig zijn.

Marieke van Schaik, algemeen directeur Rode Kruis: “Het is fantastisch om te zien hoeveel mensen gehoor geven aan onze oproep voor medische hulpmiddelen en we hopen dat dit nog even zo doorgaat. We zijn ontzettend blij dat PostNL ons de helpende hand toesteekt door ervoor te zorgen dat pakketten met beschermingsmiddelen gratis naar ons verstuurd kunnen worden. Daarmee wordt het versturen van materialen eenvoudiger en dat helpt ons om sneller en meer materialen in te zamelen.”